2016. júl 01.

Teclast X10 3G: a nagyképű jóképű

írta: fontecone
Teclast X10 3G: a nagyképű jóképű

Kedvező árú, 10.1"-os HD felbontású IPS paneles táblagéppel rukkolt elő a Teclast, ami 3G adatkapcsolatra is képes.

Az eszközt a GearBest küldte, ami megvásárolható mindösszesen 99.99 USA Dollár áron.

Bevezető, tartozékok

Teclast 1999-ben alakult, dinamikusan fejlődő a Kínai piacon jól ismert szereplő. Felhasználó bázisa mára már túllépte a 80 millió főt. Számos díjat elismerést szám szerint 16-ot besöpört a hazai piacon.

Magas minőségű gyártósorokon folyik a termelés világhírű R&D standard rendszerben. Szigorú gyártási előírások miatt termék meghibásodási ráta alacsonyabb, mint öt ezred. Jelmondatuk ‘qualitycomesfirst’ vagyis a minőség az első. Hazai piacon eddig nem nagyon ismert tablet lesz mai cikkünk tesztalanya.

A gyártó kínálatában a legnagyobb képátlójú phablet 10.6 hüvelykes, ami mellett még AllInOne PC, Tbook 2in1, E-book olvasó, Okosóra, Power Bank, Pendrive, Adatkábelek és még sok-sok minden található.

Több mint 100 országban vannak jelen, sajnos hazánk jelenleg nem tartozik közé.

Doboz egyszerű kivitelű, oldalt valamint az alsó részén szürke a tetején fehér, a gyártó neve és emblémája látható minden oldalon. Az egyszerű papírdobozban csak a készüléket, microUSB kábelt, Jack töltőkábelt amihez sajnos nem mellékeltek hálózati töltőfejet, OTG kábelt és használati utasítást kapunk. Beleférhetett volna egy 2.5 amperes töltőfej mivel a Teclast gyárt azt is.

Külső és kijelző

Kiterjedése 260 x 163 x 9,6 milliméter, tömege 567 gramm, ezek kimondottan jó paraméterek, bár ekkora eszközöket már két kézzel szokás fogni. A 10,1 hüvelykes képátló és a 1280 x 800 pixeles felbontású, ami 149 pixelt eredményez egy hüvelyken, ami nem valami sok, de ebben az árkategóriában ez megengedett. Az IPS panel 16:10 képarányú. Fényerőt kizárólag manuálisan tudjuk állítani széles tartományban.

Maximális fényerő elegendő, hogy napfény alatt is látni lehessen. Betekintési szögek megfelelőek 178°.

A panel tíz ujjat tud megkülönböztetni, a felület érzékenysége átlagos.

A burkolat mindenhol műanyag, a kijelző üveget mely védelméről nincs információ elfogadható méretű káva öleli körbe, gyárilag tartalmaz védőfóliát is. Összeszerelési minőség tökéletes, recsegést-ropogást egyáltalán nem tudok előidézni a készülékházból.

Fekvő nézetben középen található a 0.3 megapixeles előlapi kamera, oldalt szintén középen SIM-kártya és a microSD kártyát befogadó nyílás ami akár 128 GB-os is lehet. Továbbra is fekvő nézetben balra a kijelző felett bekapcsoló gomb és a hangerő szabályzó, bal oldalon pedig a microUSB majd a hálózati töltés és a 3,5 mm-es jack csatlakozó, valamint alatta a mikrofon kapott helyet.

Hátul se fogunk semmi megdöbbentőt találni. Biztos fogást garantáló matt fekete felület egyhangúságát a felül középen lévő a márkajelzés logó és az alatta lévő típus jelzés szürke feliratai törik meg.

Találunk itt még egy 2 megapixeles főkamerát, egy a házba süllyesztett Reset gombot és a hangszóró nyílást.

Hardver és szoftver

Hardveres szempontból megcélzott kategóriájának megfelelően egy 28 nanométeres csíkszélességű MediaTek 8392 nyolcmagos chipset dolgozik. Az ARMv7 architektúrájú OctaCore processzorban 1,4 GHz-en ketyegnek a magok, a grafikus feladatokat a Mali-450MP4 végzi, rendszermemóriából 1 GB gazdálkodhat a rendszer.

Ez valójában a MT6592 mobiltelefonokba szánt cputabletekbe szánt megfelelője. A flash tároló mérete 16 GB amiből 11.2 GB áll rendelkezésre. Ezt tudjuk még fokozni a microSD foglalattal, amibe maximum 128 GB-os kártyát rakhatunk.

Mivel a kijelző felbontása nem túl nagy, nem kell különösebben erőlködnie a hardvernek. Rendszer sebesség ennek megfelelően gyors, beszoruló folyamatokkal vagy fagyással egyáltalán nem találkoztam. AnTuTu Benchmark v6.1.4 mért teszt pontszám 31599.

s_8.jpg

Az egyszerűség folytatódik a bekapcsolás után is, mivel gyakorlatilag egy módosítatlan Android tárul a szemünk elé. Egész pontosan az 5.1. Lollipop verzió. Gyárilag tartalmaz 8-9 Kínai nyelvű alkalmazást, de szerencsére ezek nem rendszerszintűek, így nem okoz gondot az eltávolításuk. Extra alkalmazások nincsenek kivéve egy app a vezeték nélküli OTA frissítéshez. Igazából tényleg ránk van bízva, mit telepítünk és mit nem. Jelen pillanatban a V1.04 verziónál tart ami 2016.02.26-án lett kiadva. Hogy elérhető lesz-e a Marshmallow verzió arról nincs információm.

s_9.jpg

A magyar piacot elkerülő készülékek esetén mindig kérdéses a hazai lokalizáció kérdése, itt ezzel nincs probléma, nem találtam egyik menüpontban sem lefordítatlan szövegrészt.

Multimédia

Két kamerát is elhelyeztek a táblagépen, az előlapi 0.3 megapixeles inkább videotelefonálásra való. Hátul már egy 2 megapixeles egység működik, de a tablettel való fotózás elég fura igazából sok értelme nincs is.

Nincs autofókusz és LED vaku sem a beállításokból is pedig csak a szükséges minimum.

Lehet állítani Megvilágítást, Színhatást, Fehéregyensúlyt és ki lehet választani a kép jellegét. Panoráma mód, Arcfelismerés, Élő fotó mód is rendelkezésre áll. Videót rögzíteni 1280×720 felbontásba lehet.

Készítettem tesztképeket.

Fotók minősége, hát nem teljesen használhatatlan, legalábbis a színek normálisak igaz a részletek elvesznek. Nincs különösebb értelme fotóznunk vele, de végszükség esetén jó lehet.

Az alsó kép borús időben készült ami még többet rontott a minőségen.

Fm rádió nincs, zenék lejátszására a Play Zene szolgál amiben van equalizer is. A maximum hangerő meggyőző, jó minőségű hanganyag esetén pedig a torzítás is minimális. Hangminőség meglepően jó a videók alatt is és szépen lejátszik szinte bármit például egy VLC-vel.

Adatkommunikáció, akkumulátor, végszó

WIFI: 802.11b/g/n kétsávos ami kezeli a 2.4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciákat valamint WiFiDirect és HotSpot funkcióval is megvan támogatva. Bluetooth 4.0-as szabványú, a microUSB csatlakozó pedig 2.0-ás ami OTG kapcsolatra is képes. Miracast funkció is elérhető így képernyő tartalmát megjeleníthetjük a technológiát szintén támogató tévéken, kivetítőkön és egyéb, adatfolyamokat kezelő médialejátszókon Van 3G modul is így a telefonáláson kívül ami a közelségérzékelő híján főleg kihangosítva vagy headsettel történik, lehet internet kapcsolatunk WiFi nélkül is. Frekvenciasávok GSM 850/1800 WCDMA 2100MHz. Az APN beállítások kézzel történő beállítása után a piros szolgáltatónál 42/5,76 Mbps volt a maximális sávszélesség. Van beépített GPS modul ami gyorsan talál jelet, de megfelelő tartó nélkül autóban nem tudtam tesztelni.

s_10.jpg

A hátlap alatt lévő, házilag nem cserélhető 5800 mAh kapacitású Lithiumpolymerakkumulátor böngészéssel, YouTube videók nézésével, szövegszerkesztéssel terhelve 6 órát bír ki. Ha visszavesszük a fényerőt és csak offline módon nézünk filmeket, akkor akár 7-8 órányi időt is kibírhat egy töltéssel.

Játék futtatására a Mali-450MP GPU korábbi tapasztalataim alapján megfelelő.

s_11.jpg

Teclast márkanév hazánkban gyakorlatilag ismeretlen pedig szinte az összes ár- és teljesítménykategóriát lefedik a digitális világban. Összegezve erős masszív készülékház, nagy belső tárhely, ami tovább bővíthető, 3G és GPS modul, jó minőségű kijelző az alacsony felbontás és a nagy méret ellenére is egészen jó. Rendszer teljesítménye az akkumulátoridő teljesen vállalható, a hangzás átlagon felüli.

Alapvetően arra, amit a specifikáció és az árkategória alapján elvárhatunk, azt hozza is.

Igaz a kamera olyan amilyen, kispórolták a hálózati töltőfejet, de 100 Dollárért azért valahol kompromisszumot kell kötnünk.

Véleményem szerint nem nagyképű, de egy jóképű ajánlat ebben az ár és teljesítménykategóriában a Teclast X10 3G.

 

Szólj hozzá

Teclast X10 3G