2016. júl 30.

Lenovo K5 Note fémbe zárva

írta: fontecone
Lenovo K5 Note fémbe zárva

 Kínai vállat könnyűfém bevonatú 5,5″-osFHD-kijelzővel, Helio P10 chipsettel szerelt phablettel próbál lépést tartani a konkurenciával

A tesztkészüléket GearBest.com négy nap alatt megküldte Kínából, DHL Express küldeményként.

Bevezető, tartozékok

A vállalatot 1984-ben alapította egy 11 tervezőmérnökből álló csapat Peking-ben. Lenovo" mint név a „Le” (a Legendből) és a ,,Novo” (új) szó összevonásából jött létre.
2005-ben a Lenovo megvette az IBM PC divízióját így a világ 3. legnagyobb PC gyártójává válik.
Az első telefont LePhone néven 2010 mutatták be. Bekerül a top 3-ba legnagyobb okostelefon-gyártók listáján. Ezen a helyezésen 2015-re rontott, de még a top 5-be befért.
A történelmi áttekintés után nézzük sikerül-e növelni az eladásokat mai tesztalanyunknak.

Lenovo K5 Note 4G bemutatása pár héttel a K4 Note után történt. A fő piacnak Kína után India számít, ahol a hivatalos bemutató 2016. Augusztus 1-jén volt.
Három verzió létezik: k52t38, k52t58 ezeket kerüljük kis hazánkban a k52e78 nemzetközi változat támogatja a megfelelő frekvenciasávokat. Sajnos azonban a B20 LTE ebből is kimaradt.

A csomagolás rendkívül egyszerű, gyakorlatilag egy sima kartondoboz. A telefon a teszt írásakor még hivatalosan nem kapható, remélem forgalomba már valami dizájnos dobozba kerül.
A tetőt felfelé kell leemelni, hogy főszereplőnket megpillantsuk. Ez alatt egy keménypapír tokba két használati útmutatót kínai és angol nyelven, garanciapapírt, egy lekaparható kódos szerencsekártyát és egy SIM-tűt csomagoltak. A doboz aljában még egy microUSB kábel és 2 amperes töltőfejet találunk, ami sajnos nem EU kivitelű ezért beszereztem hozzá ezt is.

nevtelen_18.png

Külső, kijelző

A Lenovo 152 mm×75.7 mm×8.49 mm milliméteres kiterjedésű alumínium testbe csomagolta tesztalanyunkat, ami 165 grammos tömeggel rendelkezik. A készülékház szélei és oldalívei lekerekítettek, ami jót tesz a dizájnnak és a fogásérzet is jobb ez által.
Az összeszerelés kiváló, a zárt készülékház sziklaszilárdan egyben van, illesztési problémák nincsenek. Látványra és tapintásra is igazán kellemes, kivétel nélkül tetszett mindenkinek, aki látta. A készülék arany és ezüstszínben érhető el.

Az előlapon egy 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású IPS panel uralkodik, a képpontsűrűség 403 képpont/hüvelyk (PPI), megjelenítő LTPS eljárással készül, betekintési szög 178°-os. A maximális fényerő és a színvilág is rendben van.
Az érintésérzékeléssel sincs gond, egyszerre maximum 10 ujjat képes kezelni, ennél többre nincs is szükség.

nevtelen_19.png

A kijelző fölött találunk balra egy értesítési ledet, ami kék és piros színben képes villogni, mellé került a 8 megapixeles előlapi kamera a fény-és távolságérzékelő szenzorok, illetve itt kapott helyet középen a hangszóró is. Alul találjuk a fehér háttérvilágítással rendelkező virtuális gombokat, amik balról jobbra az alkalmazásváltót, a kezdőképernyőt vagy éppen az eggyel korábbi menüpontot hozzák elő, a háttérvilágítás ideje szabályozható.
A hátlapon, a felső részen, a zajszűrő mikrofon alatt a 13 megapixel felbontású automata fókuszos kamera, a dupla ledes villanó és az ujjlenyomat-érzékelő került elhelyezésre. A lenti részen található a 1,5 wattos hangszóró, ami szoftveres Dolby Atmos® támogatást és Wolfson® audio technológiát is kapott.
Felül lehet csatlakoztatni a 3,5 mm jack bemenetű fülest. Lent USB port és a mikrofon lett elhelyezve.
A hangminőség a 3-mikrofonos rendszerrel mindkét oldalon nagyon jó, zajos környezetben is tisztán, jól hallható.
A hangerőszabályzó és bekapcsoló billentyűk a jobb oldalon kézre esnek, könnyen lenyomhatók, nem lötyögnek.
A hátlap nem eltávolítható, így a kártyákat a jól megszokott módon, SIM tű segítségével a bal oldali fiók kipattintásával tudjuk elhelyezni, az elsődleges foglalatba nanoSIM, a másodikba pedig nanoSIM vagy egy microSD kerülhet, sajnos a készülék vagy bővíthető, vagy dual SIM-es, a kettő egyszerre nem megy.

nevtelen_20.png

Hardver és Vibe UI

A rendszer meghajtását a MediaTek Helio P10 (MT6755M) SoC végzi. A 28 nanométeres csíkszélességű 64 bites CPU négy 1,8 gigahertzre skálázott és négy 1 gigahertzre skálázott Cortex-A53 magot tartalmaz.
A grafikus feladatok végrehajtása pedig egy Mali-T860 MP2 integrált feldolgozó egységre hárul.
Rendszermemóriából 3 gigabájt RAM áll rendelkezésre.
A belső eMMC tároló mérete 32 GB, ami tovább bővíthető, maximum 128 gigabájtos microSD kártyát képes kezelni.

Az AnTuTu teszt 46075 pontot hozott. A rendszer gyorsan reagál, nincsenek akadozások, az appok fürgén betöltenek, a háttér folyamatok sem okoznak észrevehető lassulást.
Játékok futtatását nem teszteltem, de a grafikus feladatok ellátását végző a Mali-T860 MP2 IGP már bizonyította más telefonokban is, hogy a középkategóriában helyt tud állni, Full HD felbontású kijelző mellett is. Erősebb igénybevétel hatására sem tapasztaltam számottevő melegedést, inkább csak langyos volt a hátlap, a hőelvezető képességet a fém házzal jól megoldotta a gyártó.

s.jpg

A K5 Note fedélzetén az Android 5.1 Lollipop operációs rendszer teljesít szolgálatot Vibe UI V3.0 felülettel, ami egy sor Lenovora jellemző jimódosításon esett át. Alkalmazásmenü nincs, a kínai gyártók körében ez az iPhone féle megoldás igen népszerű. De míg a Huawei vagy a Xiaomi minden téren igyekszik lemásolni az iOS külsejét addig szerencsére a Lenovo a Material dizájnelveket követi, főleg a felvásárolt Motorola hatására.
A lekerekített, négyzetes hátterű színes ikonok 4 x 5-ös elrendezésben foglalnak helyet a főoldalakon, a widgetekkel együtt. A tálcára maximum négy elem helyezhető. A Vibe UI témázható hasonlóan, mint például MIUI-nál itt is a személyre szabhatóság szinte végtelen.

s_1.jpg

Az előre telepített alkalmazások listája szerencsére rövid. Google csomagból csak a Play Zene és a Naptár van előre telepítve.
Az alkalmazásokat letöltésére a Play Áruház mellett a Lenovo saját App Centere is rendelkezésünkre áll, aminek sok értelmét nem látom.
A Hotoday News-India Newspapers nevű alkalmazásnak a hazai piacon nem sok hasznát vesszük, friss híreket olvashatunk angol nyelven a fő piacnak számító országból.
A beépített Fájlkezelő jól működik, sok plusz funkcióval rendelkezik.
A biztonsági központban, ami itt Securitylt néven fut a tárhely, akkumulátor és adatforgalom menedzsmenten kívül optimalizálhatjuk a memóriafelhasználást, engedélyek kezelését, víruskeresést, spam és reklámblokkolást, valamint lopás elleni védelmet is végezhetünk.

Tartogat néhány hasznos extra szolgáltatást a Vibe UI, nézzük párat ezek közül!
Az online naponta frissülő több témában beállítható képernyőzár. A Beállítások menü pontjainak sorrendje egyénileg módosítható. Hívásrögzítés ki-be kapcsolható igény szerint. Egykezes mód, lebegő gomb vagy akár a dupla koppos feloldás is rendelkezésre áll.

s_3.jpg

Kamerák, multimédia

A Lenovo K5 Note hátlapjára egy 13 megapixeles f/2.2 rekeszértékű PDAF (PhaseDetectionAutoFocus) autó-fókuszos kamera került kéttónusú, LED-es segédfénnyel. A maximális felbontás 4160 x 3120 pixel.
Az előlapi szelfi kamera, - 8 megapixeles 3264 × 2448 - értékkel.
Videókat Full HD felbontásban, 30 képkocka/másodperc sebességgel lehet rögzíteni.
A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

Zene lejátszására a Play Zene szolgál, amit nem kell különösebben bemutatni. A megfelelő hangzásvilágról egy 1,5 wattos hangkeltő, illetve a Dolby Atmos szoftver gondoskodik. Tiszta és erőteljes hangzást produkál. A fülesre menő hangminőség minőségi fejhallgató használatával komoly zeneélményt nyújt.
Videók megtekintésére a Video alkalmazást kapjuk, ami feliratokat nem kezeli.
Fm-rádió sajnos kimaradt.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A K5 Note két nanoSIM-et (vagy egyet és egy microSD-t) fogad be dual standby technológiával, azaz két számmal is a hálózaton lehet lógni egyszerre, ha viszont az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik.
Mindkét foglalat 4G képes, támogatja a VoLTE technológiát is.

Támogatott frekvenciák:
- 2G GSM 850/900/1800/1900MHz
- 3G: WCDMA 800/850/900/1700/1900/2100MHz
- 4G: Band 1/3/7 (1800/2100/2600Mhz)

A WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú, támogatja a Direct és HotSpotfunkciókat, a 4.1-es Bluetooth pedig ismeri az A2DP és LE protokollt.
A navigációt a földi hálózatokon kívül (A-GPS) a GLONASS és BeiDou műholdakat is látja. Másodpercek alatt megtalálja a pozíciónkat a készülék, a jelet stabilan tartja.
Az iránytű, a gyorsulásmérő és a giroszkóp nem maradt ki, az infra és az NFC viszont igen.
USB-ből pedig 2.0 jár MTP-vel és OTG-vel, vagyis külső eszközöket lehet a készülékhez csatlakoztatni.

A nem kivehető Li-Polymer 3500mAh kapacitású akkumulátor támogatja a gyors töltést. Egy megfelelő töltővel elég hamar meg lehet etetni a gépet. Nagy kár, hogy hozzá adott 2 amperes töltőfej USA szabványú ezért egy másik töltőfejjel volt töltve a telefon, 50-ről 100% ra töltés 80 percet vett igénybe. A teszt ideje alatt másfél napos üzemidőt produkált. Átlagos használat esetén három napot ment egy feltöltéssel. Intelligens akkumulátorkímélő minden este automatikusan 22:00 bekapcsolt és 05:00 kikapcsol, az időpontok természetesen egyénileg állíthatók.

s_4.jpg

Lenovo K5 Note kódnevén K52E78 papíron egy remek masina lett, amit a gyakorlatban is igazolt.
Vásárláskor 196 USA dollárt kell a kasszánál hagynunk. Mit kapunk ennyi pénzért?
Egy makulátlanul összerakott fémházat, jófajta kamerát, villámgyors ujjlenyomat-olvasót, jól optimalizált rendszert Helio P10-es SoC-vel, bőséges memóriával és tárhellyel, jó audio képességekkel, ugyanakkor B20-as LTE sáv nélkül.
Optimalizáció terén nincs gond, fürge Lollipop rendszerről beszélhetünk, de egy Marshmallow frissítés nagyon jót tenne, ennek eljöveteléről azonban nincs egyelőre információm.

Lenovo K5 Note 4G itt vásárolható meg

Szólj hozzá

Lenovo K5 Note