2016. aug 09.

Teclast X98 Plus II Ultrapad - két dudás egy csárdában

írta: fontecone
Teclast X98 Plus II Ultrapad - két dudás egy csárdában

Ha megnézzük a technológiai piac leosztását, láthatjuk, hogy három fő játékos van. A Microsoft a saját Windows operációs rendszerével, a Google az Androiddal, és természetesen az Apple az iOS rendszerrel nyomul a piacon.

Bevezető, tartozékok

A Teclast már nem ismeretlen az olvasók előtt. A tesztelt készülék hamarosan megvásárolható itt: Teclast X98 Plus II 2 in 1 Tablet PC

Jelen tesztünk alanya lehetőséget biztosít a három nagy operációs rendszer közül kettő használatára, dual OS megoldással.
Szimpatikus megoldás, hogy egy eszközben adott a választás lehetősége, a felhasználóra van bízva, hogy Windows vagy Android rendszert akar használni.

A doboz kinézetre és tartalomra is gyakorlatilag megegyezik a X10 3G modellel. Fehér papírdoboz narancssárga márka logoval és szürke termék típus jelöléssel. A készülékhez microUSB kábelt, Jack töltőkábelt, amihez sajnos nem mellékeltek hálózati töltőfejet, OTG kábelt és használati utasításokat kapunk.

Külső és kijelző

A táblagép mérete 23.98 cm x 17.60 cm, vastagsága 0.80 cm. Súlya 568 g. Egy kézzel is lehet tartani.
A Retina IPS panel 9,7 hüvelykes, felbontása 2048 x 1536 pixel (QXGA), ami 10 ujj érintését képes megkülönböztetni. A képernyő fényes, tükröződik, de nem zavarja az olvasást, a 264 ppi-s képpontsűrűség pedig korrektnek és elegendőnek mondható. A betekintési szög csaknem száznyolcvan fokos, a színek szépek, természetesek.
A gyártó az Apple-höz és a Samsunghoz hasonlóan szintén a 4:3-as képarányt választotta.

Az előlap műanyag keretében kapott helyet a 2 megapixeles OmniVision kamera.
A gömbölyded szélek miatt jól illeszkedik a tenyérbe a készülék, összeillesztési hibák nincsenek.
Jobb oldalt legfelül van a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó billentyű, nyomáspontjuk megfelelő, nem lötyögnek.
A készülék hátlapja fém borítást kapott, leszámítva a felső 1 centiméteres műanyag sávot, ami alatt az antennákat helyezték el. Ezen a fehér sávon találjuk bal oldalt a szintén 2 megapixeles kameramodult, aminek sok értelmét nem látom, van és kész. Jobbra tőle a microSD foglalat, microUSB csatlakozó, miniHDMI interfész, hálózati töltés, 3,5 mm-es jack csatlakozó és a mikrofon került.
A márka és a típus jelölés mellett a kötelező "Intel Inside" logo is díszíti még szürke színű, nem eltávolítható hátlapot. Lent két oldalt sztereó hangszórókat találunk, amik nem túl hangosan, de tisztán szólnak.

 

Hardver, szoftverezettség

Az X98 Plus II belsejében egy 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő Cherry Trail platformra épülő Intel Atom X5-Z8300-as chipset dolgozik. Ezt a platformot 2015 márciusában mutatták be a barcelonai Mobile World Congress kiállításon. Ez egy 64 bites processzor amelyben négy Airmont mag van, alapértelmezett órajele 1,44 GHz, maximálisan pedig 1,84 GHz-en tud menni.
A grafikus gyorsítást a 12 magos 500 megahertzes Intel HD Graphics (Gen8) GPU végzi.
Rendszermemóriából 4 GB DDR3 RAM modul áll rendelkezésre.
A 64 gigabájtos eMMC adattároló megosztott. Az Androidnak 16,61 gigabájt jár, amiből 15,54 használható fel szabadon. A Windows 10-nek 36,6 gigabájt, amiből 21,8 érhető el, két frissítés után.
A tárhely tovább bővíthető, maximum 128 gigabájtos microSD kártyát képes kezelni.

A gép indulásakor van lehetőségünk az ikonra bökve kiválasztani Android vagy Windows, ha nem választunk, az utoljára használt indul. A két rendszer között nincs átjárás, gyakorlatilag két teljesen önálló operációs rendszer egy eszközben. A microSD tartalma látszik mindkét OS alatt.

Az Android verzió 5.1.1 Lollipop, gyakorlatilag teljesen gyári van benne Play Áruház. Szerencsére minden gyárilag telepített felesleges alkalmazás eltávolítható. Két fontos plusz alkalmazást is itt találunk egyik a TeclastBootManager, ahol megadhatjuk, hogy milyen szoftverek induljanak el a rendszerrel együtt. A másik a TeclastOTA ezen keresztül frissítéseket kaphatunk. Egy frissítés már jött is a tesztidőszak alatt.
Android alatt gyorsan történik minden, a gép jól reagál a parancsokra, a felhasználói élmény teljesen rendben van. Az AnTuTu Benchmark v6.1.4 mért teszt pontszám 62191.

nevtelen_16.png

A Microsoft rendszerét választva egy aktivált Windows 10 Home 64 bites 1511 verzió fogad minket. Angol nyelven indul, de a nyelvi pakk telepítése után már anyanyelvünkön használhatjuk.
Ugyanazt a felületet kapjuk meg az Ultrapadnál is, mint amikor bekapcsolunk egy számítógépet vagy egy laptopot, csak itt érintőkijelzővel kell kontrollálnunk mindent. OTG kapcsolaton keresztül külső eszközöket csatlakoztathatunk a tablethez, ami szintén jól működik, a Windows 10 már jól fel lett készítve erre.

nevtelen_17.png

Felhasználói élmény, multimédia, összegzés

Az Ultrapad táblagépként nagyon jól használható. A stock Androidot a hardver játszi könnyedséggel kiszolgálja. A redmondi cég szoftvere alatt az ablakos rendszer már jobban igénybe veszi a gépet, de ez nem zavaró egy átlagos PC-hez vagy laptophoz szokott felhasználónak.
Az USB-portot HUB segítségével megosztva, majd rákötve egeret és billentyűzetet, valamint a HDMI-átalakítón keresztül monitorra kötve akár számítógépként használva is megállja a helyét.
A WiFi a 802.11b/g/n szabványokat támogatja, a más eszközökhöz való kapcsolódást pedig a 4.0-s verziószámú Bluetooth modul is segítheti. Gyorsulásmérő (accelerometer) van, infra és NFC támogatás kimaradt.

A hátlapon és az elöl lévő kamera is 2 megapixeles, fixfókuszos, ledes villanó nélküli. Az előlapi kamera rendben van videotelefonálásra tökéletes, a hátsó szenzornak azonban sok értelmét nem látom, fotózni valószínűleg senki sem fog vele.
A sztereó hangszórók szépen torzításmentesen, de nem túl hangosan szólnak.

A nem eltávolítható lítium-ion akkumulátor kapacitása 8000 mAh, átlagos használat esetén 8 órás üzemidő érhető el. Windows alatt az M4 HD TV adást streamelni egy töltéssel 5 órán át lehetett.

A Teclast X98 Plus II 2 in 1 Tablet PC 160 USA Dollár áron rendelhető, ami 45000 Ft. Mit kapunk ezért a pénzért?
Elsőként talán a teljes értékű Windows 10 és Android 5.1 rendszerrel ellátott, a megfelelő kiegészítőkkel akár számítógépként is nyugodtan használható ez a tabletet, amit megemlítenék.
Hardveres részről a 1,84 GHz-es négymagos Intel Processzor, 4 GB RAM, a 64 GB belső tárhely, ami tovább bővíthető, valamint a nyolcadik generációs Intel HD grafikus gyorsító is hozza az elvárt szintet.
Az összeszerelés, a felhasznált anyagok minősége, az üzemidő szintén jó. Az IPS Retina kijelzővel nincs gond, egyedül csak a fokozott karcolódási hajlam a bosszantó, védelem hiányában.
Munkára Windows, tartalomfogyasztásra és játékra a robotos rendszert választva, ennyi pénzért nem fog csalódni benne, aki a vásárlás mellett dönt.

Szólj hozzá

Teclast X98 Plus II Ultrapad