2016. dec 05.

Ulefone Tiger - a kölyök tigris

írta: fontecone
Ulefone Tiger - a kölyök tigris

 Távol-keleti gyártó 2-in-1 gépe a kisebb méretosztályban versenyez, Windows 10-et és Androidot is futtat, teljes értékű számítógépként is jól lehet használni.

Bevezető, tartozékok

Sencsen vagy ismertebb nevén Shenzhen, a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, valamint az ország legforgalmasabb kikötője és a telefongyártás fellegvára is. Kína déli részén a metropolistól távol, él a 6 tigrisfaj közül a legritkább és legveszélyeztetettebb a Panthera Tigris Amoyensis vagyis a Dél-kínai tigris.
Kihalástól nem kell félnie a 2006-ban alakult OEM gyártónak, az eladásaik elég jól alakulnak, folyamatosan jönnek ki új telefonokkal és a fontosabb szakmai kiállításokon, mint amilyen például a Mobile World Congress jelen vannak.

A következő teszt egy pénztárcabarát tigrisről szól, az Ulefone Tiger 4G levadászásához 109 USA dollárt kell a GearBest.com kaszájánál hagynunk, ami a járulékos költségek megfizetése után 43000 Ft lesz.

A mai mobiltelefonok üzemideje sokszor hagy némi kívánnivalót maga után. Ezt a gyártók általában szoftveresen próbálják korrigálni, különböző energiatakarékos üzemmódokkal, vagy pedig feláldozzák a lapos dizájnt, és inkább egy vastagabb készülékházba egy jóval nagyobb kapacitású telepet aplikálnak be.
Jelen esetben a magnézium-alumínium házba, ami nem unibody, tehát a fém hátlap levehető egy 4200 mAh energiaforrás került és még a készülék vastagsága is bőven elfogatható maradt.

A készülék egy egyszerű fekete papírdobozba érkezett, az egyhangúságot csak a fehér márka és típusjelzés töri meg. A fedél leemelése után a tigrist pillanthatjuk meg egy kis tálcában pihenni, alatta pedig a szűken mért tartozékokat. Kapunk egy 1,5 amperes fali töltőt, microUSB kábelt és egy használati útmutatót. Védőfóliát a kijelzőre már gyárilag felrakták.

Külső, kijelző

Az Ulefone tigrisét szálcsiszolt felületmegmunkálással készült magnézium-alumínium ötvözet házba zárta.
A telefon fizikai mérete 155,8 x 77,8 x 9,35 milliméter, ezzel a kijelző az előlap 69 százalékát teszi ki. A készülék mindössze 155 gramm súlyú. A phablet kategóriában ezek a méretek az általánosak. Természetesen az egykezes használat elég nehéz ilyen méretekkel, de az enyhén ívelt hátlap és kerekded sarkak mindent megtesznek a jobb komfortérzetért.

Szemből a méretes, 5,5 hüvelyk képátlójú kijelző uralja a képet. Ez egy HD (720p) felbontású, 267 ppi pixelsűrűségű IPS panel, melyet 2.5D kialakítású Gorilla Glass 3 üveg véd a sérülésektől. Remekül látható napfényben, elegendő a fényereje, a betekintési szögei pedig szélesek. Adott itt is a MiraVision menüpont, ahol a telítettség, a kontrasztok az élesség és a színhőmérséklet is finomhangolható. A felület érintésérzékenysége megfelelő, egy időben öt ujjat képes megkülönböztetni.
A telefon nagyon szépen egyben van. Rendben vannak az illesztések, nincs lötyögés, nyikorgás, minden a helyén.

A Tiger előlapján fent az 5 megapixeles frontkamera, a beszédhangszóró, fény- és távolságérzékelő szenzor és az aprócska értesítési LED található. Az előlapi kameráról egyből a Survivor féle Eye of the Tiger (tigris szeme) ugrott be. Régi szép idők, nem a kereskedelmi tévék csinálták a ,,zenész sztárokat" hanem az igazi zenészekből lettek a sztárok, de haladnunk kell, a változás szele (Wind Of Change-Scorpions) beköszöntött.
Alul középen kapott helyet a kör alakú Home gomb, mellette menü és vissza funkciót betöltő két kis pötty, háttérvilágítás nélkül.
Minden gomb jobb oldalra került, felül a hangerőszabályzók, alatta pedig bekapcsoló gomb található.
Felülre került a 3,5 milliméteres jack csatlakozó valamint a töltésre és az adatátvitelre szolgáló 2.0 microUSB por.

nevtelen_1.png

Az fém hátlap eltávolítása nem egyszerű feladat, komoly karmok, akarom mondani körmök, kellenek hozzá. Az akkumulátort ugyan nem lehet kivenni, de a microSD és a SIM kártya foglalatokhoz csak a hátlap levétele után férhetünk hozzá.
A kamera középen felül, alatta a kéttónusú ledes villanó, majd ez alatt az ujjlenyomat olvasó található.
Van még egy ulefone feliratunk, valamint jobbra lent hangszóró árválkodik. A mikrofon pedig értelemszerűen a mobil alján ücsörög. Kicsit zavaró, hogy a kamera optikája enyhén kidudorodik, asztalon használva ezért billeg. A biometrikus azonosító nagyon pontosan dolgozik, de határozottan meg kell nyomni sima érintésre nem mindig van kedve feloldani.

Hardver, szoftverezettség

A motorháztető alatt az év elején bemutatott 64 bites, 28 nanométeres csíkszélességű MediaTek MT6737 chipsetet dorombol. Az ARMv8 utasításkészletű processzorban négy darab Cortex-A53 mag dolgozik 1,3 gigahertzre skálázva, a grafikus feladatok ellátását a Mali-T720MP2 IGP végzi. Rendszermemóriából 2 gigabájt jár, a flash tároló mérete 16 gigabájt, amiből 11,2 giabájt használható fel. Bővítés van lehetőség külön foglalatban, akár 128 GB-os microSD kártyát is lekezel.
A szoftver akadás mentesen fut a telefonon, élvezet használni a kütyüt, mert minden gyorsan megnyílik.
Játszani is lehet a mobilon, a HD kijelző megfelelő élményt nyújt, bár tény, hogy a komolyabb játékok, mint a Codemasters F1 2016 (2,3 gigabájt a játék mérete telepítés után), alatt már elfogy a szufla.
A teljesítmény-tesztben elért pontszámok is megerősítik, bizony ez még csak egy kölyök tigris.

9-6.jpg

8-6.jpg

A Tiger 4G javarészt gyári Marshmallow felületet használ, átszabott ikonkészlettel és a beállítások menü ikonos rendszerével, ami négy fő csoportba van elosztva, ez így egyszerű és jól átlátható. Szerencsére azt kapjuk, amire feltétlen szükség van, felesleges root nélkül eltávolíthatatlan alkalmazásokat nem.
Előre telepítve csak egy karcsúsított Google-szoftvercsomag, Biztonsági mentés, E-mail kliens, Fájlkezelő, FM rádió, Galéria, Hangrögzítő, Letöltéskezelő, Naptár és Számológép van, a Play Áruházból azt húz le az ember, amit akar. Már megszokott módon a Chrome és a Play Music helyett AOSP alapú böngészőt és zene alkalmazást kapunk.
Rendelkezésünkre állnak a 6-os Android vívmányai, az alkalmazásengedélyek egyéni rendszere, az Adaptive Storage funkció és az energiatakarékos Doze mód, vagy a Turbó letöltés. A kártyapakliszerűen görgethető alkalmazásváltó a kezelőfelület-hangoló és a második felhasználó hozzáadása elérhető.
Hasznos extrákat a SmartWake menüpontban kapunk, mint például a dupla koppos feloldás vagy a zárképernyőre rajzolt betűkkel az azonnali funkció indítás.

11-5.jpg

10-5.jpg

Kamerák, multimédia

A hátlapra egy 13 megapixelre interpolált 8 megapixeles Sony IMX219 szenzor került 5 darabból álló lencsekészlettel, autofókuszal és kéttónusú LED-s villanóval. Az előlapra Samsung S5K5E2 azonos lencseszámmal és szintén szoftveresen módosítva 5-ről 8 megapixelre.
A kamera szoftver szintén AOSP-alapú, meglehetősen egyszerű, szinte mindent be tudunk állítani, amit csak szeretnénk, legyen az ISO érték, expozíció, fehéregyensúly, mosolyfelismerés, HDR, panoráma.
Egész jó képminőséget produkál az Ulefone Tiger 4G. A színek szépek, az élesség is elég jó, a zaj alacsony, habár a finomabb részletek elmosódnak, a képek szélei nem homályosodnak vagy zajosodnak. A fotós teljesítményt dicséret illeti, abszolút vállalhatók a képek, főleg ebben az árszegmensben.
Videofelvételeket maximum 720p-ben és 30 fpssel rögzíthetünk.

A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

Képek teljes méretben itt láthatóak

Az FM-rádió nem maradt ki, füles csatlakoztatásával lehet működésre bírni, műsorokat tudunk rögzíteni és RDS-információk is megjelenek a kijelzőn.
Az utolsó generáció AW8739 audio chipset miatt a hangszóró nem szól rosszul, a maximális hangerő teljesen rendben van, fejhallgatóra menő hangminőség kategória átlag feletti, jobbfajta fejhallgató használatával komoly zeneélményt nyújt.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A készülék két microSIM-et fogad be, ráadásul mindkét kártya képes 4G hálózatokra lépni. A telefon dual standby technológiájú, alapértelmezetten tehát mindkét kártya hálózaton van, de ha az egyikkel hívásban vagyunk, akkor a másik lelép a hálózatról a beszélgetés ideje alatt.
A hangminőség megfelelő, mindkét oldalon jól érthető és hallható.

Támogatott frekvenciák:
- 2G: 850/900/1800/1900 (band5,band8,band3,band2)
- 3G: 900/2100 (band8,band1)z
- 4G: 800/900/1800/2100/2600 (band20,band8,band3,band1,band7)

Adatkommunikációs szempontból persze itt még nem ér véget a történet, hiszen a mobilban találunk még 802.11 b/g/n-es, internetmegosztásra használható WiFi-t, Bluetooth 4.0-t, valamint GPS-t, sajnos GLONASS támogatás nélkül. A navigációs képességeket Sygic GPS Navigation segítségével próbáltam, 200 kilométeres távon, tökéletesen működött.
Mindenképpen a pozitív oldalra tartozik az USB-OTG megléte, ami nálam gyakran használt funkció.
Szenzorokból kapunk, közelség érzékelőt, fényérzékelőt, gyorsulásmérőt, azonban iránytűt és gyroszenzort nem. Az NFC és az infra ritka vendég, itt is kimaradt.

16-4.jpg

15-4.jpg

A levehető hátlap alatt egy 4200 mAh kapacitású Sony által gyártott Lithium-Polymer akkumulátor találunk, ami házilag nem eltávolítható. A teszt során két és félnapos üzemidőt futott meg, jó sok nyomkodással. Normál használat esetén a 3-4 napot is kibír a tigris kölyök etetés nélkül. A feltöltött telefon lemerítése 7 óra Youtube videó nézéssel jött össze.
A mellékelt 1,5 amperes töltővel 135 perc kellett 20-ról 100% ra töltéshez.

Hogy mit kapunk a pénzünkért? Egy fémházba bújtatott junior nagymacskát, az átlagos használathoz bőven elegendő hardverrel, ujjlenyomat olvasóval, dicséretre méltó üzemidővel, jó audio és kamerás képességekkel. Úgy gondolom 43 ezer forintért nem egy rossz ajánlat.

A készülék arany, szürke és fekete színben vásárolható meg ide kattintva.

<imgsrc=”http://www.fontecone.com/kepek/253.jpg”>

Szólj hozzá

Ulefone Tiger