2024. okt 03.

Titan Army P32A2S2 gamer monitor teszt

írta: fontecone
Titan Army P32A2S2 gamer monitor teszt

A Titan Army márka a visszajelzések alapján sikeresen tört be a gamer monitorok piacára, köszönhetően a kedvező ár-érték arányú termékeinek. Nemrégiben a belépő szintű P2510G modellt teszteltük, amely meglepően jó teljesítményt nyújtott az árához képest. Most a több kategóriával feljebb pozicionált, 32 colos, 2K felbontású, 240 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkező P32A2S2 modellt vesszük górcső alá.

titan-army-p32a2s2-nyito.jpg

Nem okozott nagy meglepetést az e-sport hardverek gyártására szakosodott „Titan hadsereg” viszonylag gyors sikere. Láttuk ezt a stratégiát már több távol-keleti brand esetében. Mainstream márkák beszállítójaként kezdték, majd létrehoztak egy saját mákanevet - Titan Army, még jól is hangzik -, és rástartoltak egy piaci résre.

Új és a nagyérdemű számára eddig - itt a fókusz az eddig-en van - ismeretlen gyártóként pofátlanul alacsony árazással, valamint feltűnően jó hardveres specifikációkkal lehet a vevőket behálózni. Új tesztalanyunk, a Titan Army P32A2S2 ezt meg is lépi, ráadásul ez a modell hiánypótló megoldás. Az EU piacon 32 hüvelykes, WQHD felbontással és 240 Hz képfrissítéssel rendelkező gamer monitorból nagyon kevés van, és az is 100-150 ezer forinttal drágább.

titan-army-p32a2s2-1.jpg

A monitor egyszerű, költséghatékony dobozban érkezik. A minimalista kialakítás az online értékesítésre utal, ahol a csomagolásra kevesebb hangsúlyt fektetnek. A pakkban műanyag zacskókban és hungarocellel védve találjuk a monitorpanelt az alappal, az állvánnyal és az összeszerelésükhöz szükséges csavarokkal együtt. Kapunk még DisplayPort-kábeltEU-szabványos, 90 wattos adaptert és némi papírárut. 

titan-army-p32a2s2-2.jpg

Egy gyors pillantás a P32A2S2-re, és világossá válik, hogy ezt olyan emberek készítették, akiknek nagy tapasztalatuk van a monitorok tervezésében. Ami a dizájnt illeti, nehéz bármi kivetnivalót találni benne.

titan-army-p32a2s2-3.jpg

A talapzat karcsú benyomást kelt, de valójában egy masszív, kétrészes, masszív fémkeretre épített szerkezetről van szó, amely biztonságosan tartja a 32 hüvelykes kijelzőt. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a váz hátulján található rögzítőaljzat egy gyorscsatlakozóra épül, így a monitor felszerelése gyors, egyszerű és nem igényel második pár kezet.

titan-army-p32a2s2-4.jpg

A monitor kábele elvezetővel ellátott állványa masszív és jó ergonómiát kínál, beleértve a 95 mm-es magasságállítást, -5°/15°-os dőlésszöget, +/- 15°-os forgatást és a 100x100 mm-es VESA rögzítés kompatibilitást. A gyártó négy fém távtartó tűt is mellékelt a készlethez, amelyekre ilyen esetben szükség lesz. Sajnos a pivot opció kimardt, a képernyőt nem lehet 90°-kal portré tájolásba elforgatni.

titan-army-p32a2s2-5.jpg

A stílusos állvány hátránya, hogy az első két lába messzire nyúlik, és a hátsó csúcsától a két elsőig majdnem 30 centimétert kell hagyni. Mivel egy 32 hüvelykes monitor esetében ideális esetben 80 centiméteres üléstávolságra van szükség, sőt, talán egy kicsit többre is, ezt figyelembe kell venni.

titan-army-p32a2s2-6.jpg

A hátlap meghatározó dizájn eleme az e-sport háttérvilágítás, az Ambilight sáv visszaver egy kicsit a fényéből, jól néz ki, de akár ki is kapcsolható.

titan-army-p32a2s2-7.jpg

Csatlakozókból a tápcsatlakozó nyitja a sort, majd két HDMI 2.1, két DisplayPort 1.4 és egy 3,5 mm-es jack csatlakozó zárja a sort. Ez utóbbi pont jól jött, mert arról ment a hang a fejhallgatóba, mert egy félresikerült driverfrissítés miatt az asztali gép audiokimenete ideiglenesen elnémult.

titan-army-p32a2s2-8.jpg

A készülékház legtöbb alkatrésze műanyagból készült. Ez jó minőségű műanyag, matt fekete kivitelben. A monitor előlapját egy hatalmas, 32 hüvelykes, tükröződésmentes bevonattal ellátott panel uralja - a felső és oldalsó keret olyan keskeny, hogy szinte láthatatlan. Az alsó szegély már hangsúlyosabb - a gyártó katonai zöld színben pompázó logójával és a szegély aljába rejtett öt fizikai vezérlőgomb ikonjaival díszítve.

titan-army-p32a2s2-9.jpg

A 8 bites Fast IPS panel 2560 x 1440 pixel natív felbontással, 16:9-es képaránnyal, 240 Hz-es frissítési rátával és 1 ms-os MPRT válaszidővel működik. Ezek olyan értékek, amelyeket az olcsóbb monitorokon előszeretettel tüntetnek fel, de nem mindig érik el problémamentesen.

titan-army-p32a2s2-10.jpg

Különösen a szellemkép jelenthet gondot, de az UFO-teszt szerint minden rendben van a világgal. A minimál és a 240 Hz sem okoz gondot. Nem voltak törött vagy halott pixelek sem.

titan-army-p32a2s2-11.jpg

Az IPS technológia előnye, hogy 178°-os széles betekintési szögeket kínál, hátránya a 1000:1 kontrasztarány, ami azt jelenti, hogy a feketék nem lesznek olyan mélyek, mint a VA paneleknél. A VA-monitoroknak azonban megvannak a maguk hátrányai, beleértve a lassabb válaszidőt, a nem túl széles látószöget és az inkonzisztens VRR-teljesítményt.

A gyártó a HDR 400 szabvány támogatását is deklarálja, de 350 nites csúcsfényerő mellett ez elsősorban marketingbónusz, a valós használatban valószínűleg amúgy sem fogjuk látni ezeket az apró fényerő-csúcsokat.

A gyári képkalibrálás egyértelműen a játékosoknak szól, és ennek megfelelően a színeket kissé feljebb tekerték, hogy „élénkebbnek” tűnjenek. Az sRGB térben 100%-os lefedettséggel, míg a DCI-P3 és Adobe RGB területeken 97% színskála-lefedettséggel lehet számolni.

titan-army-p32a2s2-12.jpg

A teljes EIZO tesztet végigvittük a P32A2S2-n, tiszta színátmenetek vannak, egyértelmű az elválasztás, mindössze 2 pontnyi színkülönbséggel. Talán csak a betűtípusok megkülönböztetése lehetne egy kicsit jobb, de az árkategóriához mérten tökéletes az eredmény.

titan-army-p32a2s2-13.jpg

A monitort 100%-os Windows-skálázással használtuk, a felhasználói felület elemei kellemesen nagyok, ami potenciálisan jó hír például nekünk, öreg, iszapszemű felhasználóknak. Szintén szuper jó, hogy a háttérvilágítás egyenárammal (DC) vezérelt, így bármilyen fényerősség mellett villogásmentes. Egy állítható kékfényszűrő is rendelkezésre áll, és még egészen jól is néz ki. Az olcsóbb készülékek néha kissé gyengék a szűrők használatakor, de a P32A2S2 ezt is jól megoldja.

titan-army-p32a2s2-14.jpg

Az OSD menü egyszerű és intuitív, bár a vezérlésére szolgáló öt gombos megoldás helyett jobban örültünk volna a joystickos navigációnak. A álló beállítások nyolc fülre vannak csoportosítva:

  • Az elsőben a gyártó által előre beprogramozott előbeállítások közül választhat (pl. játék, film vagy olvasási mód);
  • a másodikban a képparamétereket állíthatjuk be tetszése szerint, megváltoztathatjuk a fényerőt, a kontrasztot, a gammát, a DCR-t, a telítettséget, az élességet vagy a színhőmérsékletet;
  • a harmadik és negyedik fül a játék kiegészítőket és a HDR módot tartalmazza;
  • az ötödik fülön a hangerő beállítása (és hangsúlyozom, hogy itt csak a kifelé továbbított hangról van szó, mivel maga a monitor nem rendelkezik hangszórókkal);
  • a hatodik fül a több képforrás megjelenítési beállításai - PIP / PBP;
  • a hetedik fül az I/O beállításokat gyűjti össze - itt többek között a videoportokat állíthatjuk be;
  • az utolsó fül az általános beállítások - például a nyelv vagy az OSD pozíciók.

A Titan Army P32A2S2 támogatja a Picture in Picture és Picture by Picture (PIP/PBP) üzemmódokat is, amelyek lehetővé teszik két forrás egyidejű megjelenítését a monitoron. Itt már van értelme a méretnek, a 32 hüvelykes panelt mi sokat használtuk PBP módban. Ilyenkor a képernyő mindkét felén két bemeneti jel jelenhet meg, az egyik ablakban az asztali gépet, a másikban pedig laptopot használtuk. Kipróbáltuk PIP módban is, ilyenkor kiválaszthatjuk a másodlagos ablak méretét és pozícióját, és azt, hogy melyik csatlakoztatott forrás legyen a kívánt hangforrás. Lehetőség van arra is, hogy a két PiP-ablak között gyorsan cseréljük a videóforrásokat.

titan-army-p32a2s2-15.jpg

Az összes szokásos gamer funkció, mint például az időzítő és a teljes játékidő megjelenítése, a nagyító, az állítható szálkereszt és az FPS-számláló itt aktiválható.

titan-army-p32a2s2-17.jpg

Támogatja az Adaptive Sync (egykori nevén G-Sync) funkciót is, a kijelző frissítési frekvenciájához igazítja az új képkockák megjelenítésének ütemét, ezáltal szakadásmentes játékélményt biztosít mind az NVIDIA, mind az AMD GPU-k számára. Ami a játékteljesítményt illeti, a Titan Army P32A2S2 jól teljesít, különösen az árával összefüggésben. Alacsony bemeneti késleltetéssel, jó érzékelt pixelválaszidővel rendelkezik, nem mutat adaptív szinkronizációval kapcsolatos problémákat.

titan-army-p32a2s2-16.jpg

Érdemes hangsúlyozni, hogy bár a Titan Army P32A2S2 elsősorban gamer monitor, meglepően jól teljesít irodai munkában is. Ez a gyártó ésszerű megközelítésének köszönhető, aki nem spórolt a költségeken, és csak a játék „fícsörét” hagyta meg. Ennek eredményeként egy jól elkészített, univerzálisan felszerelt monitort kapunk, amelyet nagy munkafelület, jó színvisszaadás, elfogadható fényerő és nagyon magas frissítési frekvencia jellemez.

titan-army-p32a2s2-18.jpg

Vannak hátrányai is, mint valószínűleg minden olyan berendezésnek, amely az árat és a minőséget próbálja összeegyeztetni. És igen, a pivot mód kimaradt, a KTC-től elleshetné a joystick segítségével történő vezérlést, a HDR lehetne jóval magasabb, a csatlakozók listáján szerepelhetett volna USB-C is, de véleményünk szerint ezek mégis másodlagos dolgok.

A Titan Army P32A2S2 jelenleg a legolcsóbb 32 hüvelykes játékmonitor 240 Hz-es frissítési frekvenciával és 2560x1440-es natív felbontással. E három műszaki specifikáció kombinációja az, ami meghatározza. Ideális választássá teszi a nagy képernyőméretet és magas frissítési frekvenciát kereső játékosok számára, de a 4K felbontású panelek kihívásai (és ára) nélkül, amelyek az ilyen méretű monitoroknál gyakoribbak.

A  Titan Army P32A2S2 gamer monitort most a BV4TPF78 kupon használatával csak 329,99 eurórért vásárolhatjuk meg, ami 131 ezer forintnak felel meg.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-7 munkanapon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! 

Szólj hozzá

gamer monitor teszt Titan Army P32A2S2