2017. feb 10.

Nomu S20 - strapatelefon teszt

írta: fontecone
Nomu S20 - strapatelefon teszt

Vajon létezik olyan strapatelefon, amely kompakt méretű, jó megjelenésű, tisztességes hardverrel felszerelt és megfizethető árú?

Bevezető, tartozékok

Vannak olyan felhasználók, akik aktív életmódot folytatnak, akár munkájuk miatt, akár szabadidejükben. Nekik olyan okostelefonra van szükségük, amely egy kicsit eltér a megszokottól, nem okoz problémát a készülék leejtése, vagy ha a nedves, poros környezetben, extrém hőmérsékleti viszonyok közepette kell rendszeresen helytállnia a mobilnak.

Lényegében azért még mindig sokkal többen végeznek fizikai munkát, mint irodait, sokan sportolnak a szabadban és nem tudják garantálni, hogy soha nem fog esni egyet-kettőt a készülékük.
A „normál” okostelefonokat nem a túlélésre tervezték, összetörnek, beáznak.
Általában ilyenkor jönnek képbe a különböző védő tokok, de ezek nem mindig védenek és sokan nem is szeretik őket.

Ebből kifolyólag lenne igény a strapatelefonokra is, de elég mostoha a mostoha körülményekre szánt mobilok helyzete. Az igazán profi eszközök kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. A legtöbb túlélő mobilhoz általában magas árcímke vagy gyenge hardver és bumfordi kinézet társul, ami nem minden vásárló szívét dobogtatja meg.
A képen a múltban és jelenleg használt, boltokban nem kapható, profi kommunikációs eszközök mellett látható az S20.

Jelen tesztalanyunk a Nomu S20 estében azonban más a helyzet. Nézzük meg közelebbről mit is tud az S sorozat középső tagja.

No de ki az a Nomu?
Shenzhen Xin KingBrand Enterprises Co., Ltd. egy 1994-ben alakult professzionális telefongyártó, Kínában Oinom néven váltak ismerté. A nyitást a nemzetközi piacra már Nomu néven kezdték meg.

A Nomu S20 egy újrahasznosított papírdobozban érkezett, dicséretes ez a környezetbarát hozzáállás.
A pakk felső részén csak a gyártó narancssárga színű logoja díszeleg. Jobb oldalra egy vonalkódos matrica került. Maga a doboz egyébként pont úgy néz ki, mint egy kisméretű tömör tégla.

A fedél levétele után egyből a készülék kerül a szemünk elé. Alatta pedig megtaláljuk a tartozékokat, ami egy 1,25 Amperes töltőfej, USB 2.0 kábel, SIM-tű, garanciapapír és egy hihetetlenül részletes, 40 oldalas angol nyelvű mini használati útmutatóból áll.

Plusz védelmet nyújtó kijelzővédő fóliát már gyárilag felapplikálták nekünk, így már azzal sem kell bajlódnunk.

Külső, kijelző

A Nomu S20 igazi survivor telefon és erről papírja is van. Rendelkezik International Protection Marking (IP) védelemmel, amit számokkal jelölnek. Az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második szám pedig a vízállóság mértékét jelöli. Az első számjegy maximum 6-os, a második pedig maximum 8-as lehet.
Tehát minél nagyobb értékűek a számjegyek, annál komolyabb védelemről beszélhetünk. Az S20 IP68-as vagyis a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló. Hivatalosan 1,5 méter vízben 30 percet képes elviselni.

Azt már tudjuk, hogy nem ázik be, de vajon összetörik? Megfelel az Egyesült Államok Védelmi Hivatalának MIL-STD-810G szabványának, azaz az alacsony nyomás, a szélsőségesen magas, vagy alacsony hőmérséklet, a só, a por, a sav, a penész, a magas páratartalom és az ütések sem árthatnak neki.

A Nomu titánium ötvözetű háza körben nagyon jó minőségű és fogásérzettel rendelkező gumiszerű borítást, valamint Gorilla Glass védőüveget kapott. A lekerekített sarkoknak és a kompakt kialakításnak köszönhetően az egy kézzel is simán használható.

A telefon méretei 145.4×75×10.3 milliméter, ezzel a kijelző az előlap 64 százalékát teszi ki. A Nomu tömege 169 gramm, ami egyáltalán nem vészes.

Vicces lenne az összeszerelési minőségről, illesztésekről vagy a készülék csavargatásakor hallható recsegésről ropogásról írni. Itt bizony tökéletesen rendben van minden.
A legjobb az egészben az, hogy nagyon jól álcázza, ő bizony egy kőkemény strapamobil, mellyel abszolút nem kell kesztyűs kézzel bánnunk. Nagyon megnyerő a design, nem szégyen elővenni egy puccos helyen sem. Kis túlozással, akár “öltönyös telefon” is lehetne. Persze nem ezt a szegmenst kívánta megcélozni a gyártó.

Az előlap terjedelmes részét az 5 hüvelykes, 720 x 1280 pixel felbontású IPS-LCD kijelző foglalja el. A 294 ppi-s képpontsűrűségű, nagyon jó fényerejű Sharp IGZO panel a majdnem száznyolcvan fokos betekintési szögeknek köszönhetően jól látható. A színhangolást MiraVision segítségével kedvünkre állíthatjuk.
A megjelentő érzékenysége is korrekt, maximum öt ujjal lehet egyszerre tapogatni.

Felül bukkanhatunk rá a távolság- és fényérzékelő szenzorokra, a beszédhangszóróra, valamint a két megapixeles előlapi kamerára, az értesítési LED kimaradt, ami komoly hiba.
A rendszer kezeléséhez szükséges virtuális billentyűk a kijelzőből foglalnak el néhány sornyi pixelt, ha nincs szükségünk a használatukra, akkor gond nélkül eltüntethetjük a fölösleges sávot.

Jobb oldalra helyezték a hangerőszabályzó és bekapcsoló gombokat. Baloldalra került a SIM-tálca, amelyet masszív gumi zárósapka véd a beázástól. Mindkét hosszanti oldal egy három csavarral rögzített 7 milliméteres széles fémlemez megerősítést kapott.

Lent a 2.0-s microUSB port, fent pedig a fülhallgató-kimenet kapott helyet, természetesen ezeket is gumiborítás védi a külső behatásoktól.
A portok nem ülnek a szokásosnál mélyebben, ahogy az lenni szokott a strapamobilok esetében, így a legtöbb szabványos csatlakozót betudjuk bedugni a mobilba.

A hátlapon felül 8 megapixeles kamera, alatta egy gyenge fényerejű ledes villanó, alul márkafelirat és monó hangszóró található.

Hardver, szoftverezettség

Bár a strapamobiloknál a legtöbbször a külső az elsődleges szempont, az S20 hardveresen is igen masszív lett. Egy MediaTek MT6737T chipset hajtja a mobilt, ami 4 darab 64 bites 1,5 GHz-es Cortex-A53 magból álló processzort és egy Mali-T720 MP2 grafikus egységet jelent. Ez a hardver egy Full HD kijelzővel is megbirkózik, jelen esetben azonban jóval kevesebb képpontot kell kihajtania, azaz elég sok tartalék marad a lapkában.

Az alkalmazások zökkenőmentes futtatását a 3 gigabájt memória teszi lehetővé, amelyhez 32 gigabájt belső tárhely tartozik, amely tovább bővíthető, a microSD behelyezésekor megkérdezi a rendszer, hogy csak tárolásra, vagy telepítésre is igénybe szeretnénk venni (Adaptive Storage).

A teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók.

9.jpg

8.jpg

A rendszer egyébként kifejezetten pörgős, gyorsan betöltenek az appok, és a memóriakezelés is rendben van, gond nélkül tudunk váltani az éppen futó alkalmazások között. Egészen apró megakadások időnként azért előfordulnak. Ha a böngészőben például több oldal van megnyitva és egy összetettebb oldalt próbálunk görgetni, de ezek szinte elhanyagolható mértékűek, átlagos használatban pedig tényleg az a fontos, hogy nem lassú a kezelőfelület. Komoly grafikai igényű játékkal is elboldogul a szerkezet, ha a szükség úgy hozza, de nem ez a telefon erőssége.

A rendszer alapjait Android 6.0.1 adja, így itt is találkozunk az új alkalmazásengedély-rendszerrel, a függőlegesen görgethető alkalmazáslistával és az alapértelmezetten elrejtett kezelőfelület-hangolóval.
Az alap Material Design stílus maradt, a Nomu nem is nyúlt bele túlságosan, néhány szoftveres extrával egészítette csak ki, amelyet az Intelligens beállításokban találhatunk. Itt lehet szabályozni a virtuális kezelőgombokat, a duplakoppos képernyőébresztést és a kikapcsolt képernyőre rajzolva milyen műveletek, alkalmazások induljanak el.

11.jpg

10.jpg

A gyártó előszeretettel mellékel régi, AOSP-alapú szoftvereket, amelyek jól megférnek a karcsúsított Google csomag mellett. Igény szerint a Play Áruházból pillanatok alatt megtörténhet kedvenc alkalmazásaink beszerzése. Felesleges erőforrás zabáló, root nélkül eltávolíthatatlan rendszeralkalmazásoktól szerencsére megkíméltek minket.

13-1.jpg

12-1.jpg

Kamerák, multimédia

Nomu S20 4G hátlapján egy 8 megapixeles, f/2,8-as rekeszértékű Sony IMX219 Exmor RS szenzort találunk, amelyet (nem) jó szokás szerint szoftveresen interpoláltak 13 megapixelesre gyengécske LED segédfénnyel és autofókusszal megtámogatva.
Az előlapra egy f/2,4-es rekeszértékű lencsével szerelt 2 megapixeles kamera modul került, mondani sem kell itt is felskálázták 5 megapixelre.

A jó öreg, AOSP alapú kamera szoftver egyszerű, mint a faék. Az alap androidos kamerafelületet kapjuk, amelyben van panoráma mód, HDR, kép a képben funkció, és néhány egyéb beállítási lehetőség, de semmi plusz extra nincs, amire felkaphatnánk a fejünket. Ennek ellenére szépen teszi a dolgát a kamera, megfelelő fényviszonyoknál gyorsan fókuszál, és a képek is egy szempillantás alatt elkészülnek.

A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

Képek teljes méretben itt láthatóak

Egyértelműen nem csúcskategória, amit a Nomu S20 4G képvisel, de azért lehet dicséretet mondani a kameráról. Az egyik előnye, hogy egész gyorsan exponál, a fehéregyensúlyt jól belövi, nem mutat durva lencsetorzítást a széleken, a színek rendben vannak és akár egész közelre is tud fókuszálni. Hibaként a szűkös dinamikatartomány, közepes vonalélesség és az erőteljes zajmentesítés róható fel.
A hátlapi kamerával videofelvételeket 1080p felbontásban, 30 fps mellett képes rögzíteni, egész jó minőségben.

Zenelejátszásra a jól ismert unalmas AOSP-szoftvert kapjuk, amit érdemesebb valami modernebb verzióra lecserélni. Igazából sok gond nincs vele, hangszínszabályzó van, illetve a különböző keverési és ismétlési módokat is ismeri a program.

Pozitívum az RDS-es FM-rádió megléte, amint bedugjuk a fülhallgatót, villámgyorsan megkeresi az elérhető frekvenciákat, akár rögzíthetjük is az elhangzó műsort.

A hátlapon elhelyezett mono hangszóró brutális hangerővel szólal meg egy értesítés vagy egy bejövő hívás esetén, konkrétan majdnem eldobtam, mikor rázendített.
Zenehallgatáskor maximális hangerőn egy kicsit torzít és a mély hangok is hiányoznak, de vállalható, csak úgy, mint a fejhallgatóra menő hangminőség.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Nomu S20 két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kombinációban használható. Mindkét SIM kártya képes 4G hálózatokra lépni, dual standby technológiával, azaz két számmal is a hálózaton lehet lógni egyszerre, ha viszont az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik.
A beszélgetési hang minősége rendben van, mindkét oldalon jól érthető és hallható.

Támogatott frekvenciák:

- GSM 850(B5)/900(B8)/1800(B3)/1900(B2)
- WCDMA 900/2100(B8/B1)
- FDD-LTE:800/900/1800/2100/2600(B20/B8/B3/B1/B7)
- TDD-LTE:2300(B40)

A WiFi modem kétcsatornás 802.11a/b/g/n szabványú jó érzékenységgel, Directtel és hotspot támogatással rendelkezik.

Bluetoothból a szokásos 4.0 jár A2DP-vel, LE-vel, EDR funkciókkal, USB pedig 2.0-s, MTP-vel és OTG-vel.

Navigáláshoz a földi antennákat, a routereket, a GPS és GLONASS műholdakat egyaránt be lehet vetni, gyors és pontos a pozíciószerzés. A navigációs képességeket a Sygic GPS Navigation segítségével próbáltam, 200 kilométeres távon, hiba nélkül tette a dolgát.
Szenzorokból kapunk közelség-érzékelőt, fényérzékelőt, gyorsulásmérőt és iránytűt.

18.jpg

17.jpg

A nem eltávolítható hátlap alatt egy 3000 mAh kapacitású Lithium-Polymer akkumulátort találunk.
A MediaTek Pump Express 3.0 technológiáját támogató gyári töltőfejjel 1 óra 55 perc alatt töltött 20-ról 100%-ra a készülék.
A teszt során másfél napos üzemidőt produkált, átlagosan háromórányi bekapcsolt kijelző idővel.
Kétórányi Youtube videó nézés alatt húsz százalékot merült a telefon.

Hogy mit kapunk a pénzünkért?

Egy teljesen átlagos kinézetű mobilnak álcázott igazi túlélő telefont, amely hardveres és szoftveres részről is teljesen rendben van. Multimédiás és adatkommunikációs téren sincs ok a panaszra.
Van persze néhány hátulütő is. Nem értem például, hogy miért kellett a filléres értesítési LED-en spórolni és egy komolyabb LED sem ártott volna, mivel a zseblámpa alapfunkció egy strapatelefon esetében.

Munkánk vagy szabadidős tevékenységünk miatt, vagy csak mert nincs kedvünk vigyázni a drágán megvásárolt hímes tojásra, akarom mondani mobiltelefonra akkor egy igen-igen jó ajánlat a Nomu S20.

A megvásárláshoz 137 USA dollárt kell leszurkolnunk, amely minden plusz költséggel együtt 52500 Ft lesz. A készülék ide kattintva vásárolható meg.

A lent látható videóban a Nomu S10, S20 és S30 nem normális tesztelgetését lehet látni.

Szólj hozzá

Nomu S20