2021. okt 16.

OnePlus Nord CE 5G teszt

írta: fontecone
OnePlus Nord CE 5G teszt

A OnePlus a Nord sorozat a középkategóriába is megmutatja, hogy milyen egy „Never Settle” mobil. A OnePlus Nord CE 5G nem hozza le a csillagokat az égről, de picivel többet ad annál, amit vártál. A sikersztori a CE, azaz „Core Edition” kiadással folytatódik, amely nevéhez hűen az alap dolgokra, konkrétan a teljesítményre, a kijelzőre és üzemidőre helyezi a hangsúlyt. 

oneplus-nord-ce-5g-nyito.jpg

Bevezető, tartozékok

A OnePlus rövid idő alatt egészen komoly rajongói tábort épített ki maga köré, ami nem volt véletlen. Telefonjaik a felsőkategóriás, nagynevű gyártók minőségét hozták. Teljesítményben pedig a végletekig tökéletesített szoftveres felületnek köszönhetően többet is nyújtottak azoknál, jelentősen kedvezőbb áron. A legjobbak közé kerüléséhez azonban mindig hiányzott valami. A OnePlus 8-as széria, vagy inkább a 9 Pro azonban már minden téren felnőt a konkurenciához, sajnos árszabás tekintetében is.

A OnePlus 2020-ban lépett be az eddig mellőzött középkategóriába, a jelenleg öt tagot számláló, kedvező árcímkékkel ellátott Nord családdal. Eddig a OnePlus filozófiája, a Never Settle, azaz soha ne elégedj meg, tökéletesen illett a portfólióra. Jelen tesztalanyunk, a 2021 nyarán bemutatott Nord CE 5G, a gyártó állítása szerint pontosan azokat a funkciókat kínálja, amelyekre a felhasználóknak valóban szükségük van. Nézzük meg.

oneplus-nord-ce-5g-1.jpg

A telefon szép nagy fekete dobozában nincs hiány a tartozékokból. A felesleges papír és matrica kupacon kívül kapunk egy 30 wattos Warp Charge töltőfejet, Type-C kábelt, SIM-tűt és szilikon tokot, valamint előre felhelyezett kijelzővédő fóliát is.

Külső, kijelző

Az első kézbevétel után elkapott az érzés - kicsi, könnyű és baromi jó a fogásérzet -, kell nekem. Itt bizony a költségcsökkentés végett minden polikarbonát, de érdekel ez valakit? A telcsi ugrik bele a tokba, az előlapot meg fólia védi. A prémium anyaghasználat felejtős, de a minőségi összeszerelés és a jó szerkezeti merevség nem.

oneplus-nord-ce-5g-2.jpg

A 159,2 x 73,5 x 7,9 milliméteres méreteknek, a 170 grammos tömegnek és felhasználói felület kialakításának köszönhetően, a pehelysúlyú versenyzőnket kimondottan jól lehet egykézzel használni, ami ritkaság számba megy manapság. Érthető a költségkeret, de akkor is bosszantó, hogy a márka védjegyének számító „Alert Slider” (háromállású profilkapcsoló), amely lehetővé teszi az általános, a rezgés és a néma profilok közötti gyors váltást, nem kapta meg a telefon.

oneplus-nord-ce-5g-3.jpg

Bal oldalon a hangerő szabályozók feletti SIM tálcában két nanoSIM számára van hely. Az SD-kártyás bővíthetőség nem opció.

oneplus-nord-ce-5g-4.jpg

A jobb oldalon a bekapcsoló gombon kívül mást nem találunk. A felső élen sem túl bonyolult a helyzet, hiszen csak a zajcsökkentéshez használt másodlagos mikrofon lakik ott. Az alsó részen 3,5 mm-es Jack barátunk, a mikrofonnyílás, az USB Type-C port és a hangszóró örvendeztet meg bennünket. A sztereó hangszórók ebben az árkategóriában már alapból járnak a versenytársaknál, de erről a OnePlus illetékesei úgy látszik nem tudnak. Kár érte.

oneplus-nord-ce-5g-5.jpg

oneplus-nord-ce-5g-6a.JPG

A konzervatív hátlapban a legnagyobb érdekesség a kamera modul minimális kiemelkedése, ami miatt az asztalon fekve egy picit billeg a telefon, de a mellékelt tokot használva a problémák teljes mértékben áthidalhatóak.

oneplus-nord-ce-5g-7.jpg

A 6,43 hüvelykes, 2400×1080 pixel felbontású, 20:9 képarányú, 410 ppi képpontsűrűséggel rendelkező Fluid AMOLED panelbe nem lehet belekötni. A színek, a betekintési szögek, a kontraszt és az erős napfényben való láthatóság teljesen rendben van. Ezek mellett a teljes sRGB és DCI-P3 lefedettség mellett a 90Hz-es képfrissítés is adott. Nem maradt el a Widevine Level 1 minősítés sem, így Full HD-ban nézhetjük a streaming tartalmakat a Netflix és az Amazon Prime kínáltából.

oneplus-nord-ce-5g-8.jpg

A kijelző alá épített, 10/10-es találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-szenzor elhelyezését szokni kell, 9-es szériához hasonlóan most is lentebb került a kelleténél. Az arcalapú feloldás tökéletes, szemüvegben is felismer, és villámgyorsan felold a készülék. A hole-punch kamerakivágással ,,elcsúfított” kijelző értesítő LED-et nem kapott, de ezt a gikszert az ütemezhető és jól konfigurálható mindig aktív kijelző (AOD) remekül kompenzálja.

Hardver, szoftver

A OnePlus Nord CE 5G gépházában egy költséghatékony gamer chipset dolgozik. Ez pedig a 8 nanométeres csíkszélességen gyártott Qualcomm Snapdragon 750G. A nyolcmagos processzorban kettő teljesítményre kihegyezett Cortex-A77 egység dolgozik 2,2 GHz-es frekvencián, valamint ezen páros mellé került hat, 1,8 gigahertzig skálázható Cortex-A55 mag, ami a megfelelő energiahatékonyságról gondoskodik.

Az IGP szerepét az Adreno 619 tölti be, amely minden lényeges API-t támogat, és még a Snapdragon Elite Gaming játékos fejlesztések is biztosítottak. A 8 gigabájt LPDDR4X RAM rendszermemória és a 128 gigabájtos, UFS 2.1-es belső tárhely szintén elégedettségre adhat okot.

oneplus-nord-ce-5g-ben.JPG

A Nord CE jól teljesít a szintetikus benchmarkokban és a valós felhasználás közepette, a mindennapokban is. Közepes grafikus beállításokkal az erőforrásigényes játékok szépen és zökkenőmentesen futnak. Melegedés egyáltalán nem jellemzi ezt az SoC-t, a multitasking is tökéletesen rendben van - nem is kell ennél több.

oneplus-nord-ce-5g-9.JPG

A OnePlus a hatalmas rajongótáborát nagyrészt a kiváló szoftverének köszöntheti. A Nord CE 5G sem okoz csalódást ilyen téren, hiszen az Android 11 alapú OxygenOS itt is parádés. Nincsenek reklámok, felesleges alkalmazások, vagy éppen átláthatatlan kezelőfelület, nem véletlen tartják az OxygenOS-t a legjobb Android-interfésznek.

oneplus-nord-ce-5g-10.JPG

A gyártó két Android verziófrissítést (Android 12-13) és három év biztonsági frissítést ígér a Nord sorozatokra. Valamint 2022 után, az egyazon anyacéghez tartozó Oppo féle ColorOS és az OxygenOS egybefonódik. A OnePlus közleménye szerint „így az OxygenOS gyors és zökkenőmentes, tehermentes élményét, valamint a ColorOS stabilitását és gazdag funkcióit ötvözhetjük” - ez nem hangzik rosszul.

Kamerák, multimédia

A Nord CE 5G hátlapján hármas kamera elrendezést találunk. A fő kamera 64 MP felbontású, f/1.79 apertúrával, 0.8μm pixelmérettel és elektronikus képstabilizátorral (EIS) rendelkezik. A megszokott módon, 4 szomszédos pixelt egyesít egy képpont -bingen keresztül, és így 16 MP -es fényképeket készít alapértelmezetten. Videókat rögzíteni maximum 4K -ban, 30 képkocka / másodperc sebességgel lehetséges.

A 8 megpixeles ultraszéles látószögű kamera f/2.25 rekeszértékkel és 119°-os látószöggel rendelkezik. Van még egy monokróm szenzor is, amely a maga 2 megapixelével nem sok vizet zavar. Az előlapon egy 16 megapixeles, Sony IMX471 kamera található a szelfik számára.

oneplus-nord-ce-5g-11.JPG

Az alábbi tesztképek születtek a gyári kameraalkalmazással, automata módban.

16_mpx.jpg

Nappali fényben a főkamerával készült képek teljesen rendben vannak. Bár konkrét utalást nem tesz rá a gyártó, de sejteni lehetett a Hasselblad együttműködés (optimalizálás) hatását, amely a 9 -es szériával kezdődött. Ami a színdinamikát illeti, a OnePlus most a természetes irányba halad, nincs túlzott kontraszt, a színek nem olyan rikítóak, mint a versenytársaké, ezért egy kicsit reálisabbak.

ejszakai_mod.jpg

Gyengébb mesterséges fényben vagy nagyon felhős időben történő fényképezéskor a részletek és a dinamikatartomány gyorsan csökken, a színkezelés is hagy maga után némi kivetni valót. Az Éjszakai módot érdemes bekapcsolni, bár így a képek lassabban készülnek el. Összességében ebben az árkategóriában ez képminőség rendben van.

64_mpx.jpg

A 64 megapixeles képrögzítés semmilyen előnnyel nem jár, kivéve talán a finomabb részleteket. A kontraszt, az élesség és a dinamika is csökken egy kicsit, a fájlméretek viszont megduplázódnak.

2x_2.jpg

Dedikált zoomkamera hiányában kicsivel gyengébb részletességet kapunk annál, mint ha igazi 2x-es optika készítette volna a képeket. A minőség ennek ellenére egyáltalán nem rossz, a színek és a dinamikatartomány is jó.

ultraszeles_2.jpg

Az ultraszéles látószögű kamera által készített képek elfogadhatók, de nem tudnak lépést tartani a főkamera képminőségével. A színek kissé erősebbek, de a részletesség sokkal alacsonyabb. A fényképek homályosak és zajosak is a széleken.

bokeh_2.jpg

A Portré mód szoftveresen jó élfelismeréssel dolgozik, szépen elkülöníti a fotózni kívánt személyt - esetünkben a macit - a háttértől.

A képek teljes méretben itt láthatók.

A OnePlus Nord CE 5G hangszórója a klasszikus okostelefonok hangzását biztosítja, vagyis a mélyhangok elmaradnak, a közép- és magashangok pedig túlhangsúlyozottak. A 3,5 mm-es jack kimenet megléte hatalmas pozitívum.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Adatkommunikációs téren nagyon jó az összkép, a Nord CE 5G minden hazai LTE és 5G sávot támogat. A kettős zajcsökkentő mikrofonnak köszönhetően a beszélgetési hangminőség kiváló, zajos környezetben is jól érthető mindkét fél.

oneplus-nord-ce-5g-spec.JPG

Vezeték nélküli kapcsolathoz a kétcsatornás Wi-Fi, a Bluetooth 5.1 és mobil fizetéshez az NFC is rendelkezésre áll. A GPS használta közben sem fog csalódás érni bennünket, a Google Térkép kiválóan navigált a 100 kilométeres tesztúton. Szenzoros téren csak az infra és a barométer hiányzik.

oneplus-nord-ce-5g-12.JPG

Szinte hihetetlen, hogy a 7,9 milliméter vastagságú készülékházba egy 4500 mAh kapacitású Lithium-Polimer akkumulátor belefért. Az üzemidő a kijelző technológiának, a Snapdragon 750G-nek és az OxygenOS -nek köszönhetően parádés. A tesztidőszakban 19%-ra merítéshez, közel két napra és 7 óra feletti aktív kijelzőidőre volt szükség. A szokásos YouTube videónézős teszten 2 óra alatt csökkent a töltöttség 9%-ot. A Work 3.0 battery life tesztben 15 óra 26 perces eredményt produkált a mobil. A 30 Wattos töltőfejjel, 19-ról 100%-ra feltölteni a mobilt 46 perc alatt lehetséges, a vezeték nélküli töltés nem opció.

oneplus-nord-ce-5g-13.JPG

A OnePlus Nord Core Edition 5G pont azt adja, amit a neve is sugall, a legfontosabb alap dolgokat, amire egy jó középkategóriás telefonnak 2021-ben szüksége van. Ez az NFC és 5G képes telefon méreteiből adódóan tökéletesen illeszkedik a kezünkbe. A 90Hz-es AMOLED panelen remek a tartalomfogyasztás. A teljesítmény, de még inkább az Android felhasználói élmény terén egy picivel többet is kapunk az elvártnál. Az üzemidőre sem lehet panasz. A 64 megapixeles főkamera is bőven hozza az ebben a kategóriában elvárható szintet.

Az összképet a monó hangszórók, az SD-kártyás tárhelybővítés hiánya és márka védjegyének számító némítókapcsoló elhagyása árnyalja. Ez nem túl sok hiba, de ebben a 3-400 dolláros ársávban igen erős a konkurencia. A Xiaomi és almárkái úgy mind, a Poco, a Redmi, de házon belül a Realme is igencsak jó alternatívát kínálnak.

oneplus-nord-ce-5g-14.JPG

OnePlus Nord CE 5G megvásárlásához 309 dollár szükséges. A biztosítással és a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díjával megnövelt végső ár 321 dollár, ez nagyságrendileg 102 ezer forint.

 

 

Szólj hozzá

OnePlus Nord CE 5G teszt