2022. máj 09.

(Xiaomi) Poco M4 Pro 5G teszt

írta: fontecone
(Xiaomi) Poco M4 Pro 5G teszt

A Poco M4 Pro 5G azokra a tulajdonságokra helyezi a fő hangsúlyt, melyekre a legnagyobb igény van a pénztárcabarát telefonok szegmensében. Kapunk egy olyan 5G-képes készüléket, amely nagy frissítési gyakoriságú kijelzőt, erős lapkakészlet, sok megapixelt, NFC-t és nagy akkumulátort kínál számos más extrával együtt.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-7.jpg

Bevezető, tartozékok

A Xiaomi fiatalos almárkája, a Poco csak 2018 közepe óta gyárt telefonokat, de ez alatt a rövid idő alatt irigylésre méltó hírnevet szerzett. Az olcsó, de teljesítményközpontú készülékei, mint például a Poco F2 Pro, akkor és azóta is kitűnnek a zsúfolt mezőnyből.

Alapvetően a Xiaomi Poco M4 Pro nem egy 100%-ban új okostelefon, valójában a kínai Redmi Note 11-et kapjuk globális verzióként, egy hatalmas kameraszigettel és Poco felirattal. A Poco M3 a belépő szintű okostelefonok császára volt, 50 ezer forint alatt nem volt nála jobb ajánlat. Majd jött az M3 Pro és vele együtt az 5G, ami jócskán megdrágította. Az utód, az M4 Pro 5G is megérkezett, fejlettebb processzorral, jobb főkamerával, komolyabb gyorstöltéssel és sztereó hangszórokkal. Nézzük meg mire lesz ez elég.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-nyito_1.jpg

A Xiaomi szerencsére bőkezűen bánik a kiegészítőkkel, így a sárga tárólódobozban is megtalálunk mindent, ami csak kellhet. Van itt nekünk egy Type-C kábel, SIM-tű, szilikon tok, felesleges papírhalom és matrica, valamit egy 33 wattos töltőfej is. A kijelzővédő fóliát a gyáriak már előre felhelyezték, köszönjünk.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-1.jpg

Külső, kijelző

A Poco M4 Pro 5G 163,6 x 75,8 x 8,8 milliméteres méretekkel és 197 grammos tömeggel rendelkezik. A súlya meglepő a műanyag mennyiségét tekintve. Csak a kijelzőt védi üveg, abból is a harmadik generációs Gorilla Glass. Mind a keret, mind a hátlap műanyagból készült, ennek ellenére meglehetősen masszívnak tűnik a konstrukció. Az összeszerelési minőség kiváló, a gombok nem lötyögnek, jó a nyomáspontjuk. Az enyhén lekerekített hátlapnak és a sarkoknak köszönhetően a fogásérzet is kellemes.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-2.jpg

Az ujjlenyomat-érzékelő a jobb szélső bekapcsológombba van integrálva, könnyen elérhető a hüvelykujjal. A készülék egy másodpercen belül felold, a szenzor megbízhatóság egyszerűen kiemelkedő. A beállítások között megadhatjuk, hogy érintésre vagy nyomásra oldja fel a képernyőzárat a készülék. Extra funkciókat is társíthatunk a biometrikus azonosítóhoz, mint például a zseblámpa, a kamera, a számológép vagy akár a néma mód bekapcsolása. A 2D-s arcalapú feloldás is opció lehet a telefon feloldására. A bekapcsológomb felett található a hangerőszabályzó, amely az okostelefon többi részéhez hasonlóan műanyagból készült.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-3.jpg

A bal oldalon csak a SIM tálca árválkodik, amely 2 nano vagy egy SIM-kártya és egy micro SD befogadására képes, ezért tárhely bővítéskor le kell mondanunk a dual SIM nyújtotta előnyökről.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-4.jpg

Alul egy hangszórónyílás, egy USB-C port, a fő mikrofon és a jó öreg 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó található.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-5.jpg

A készülék tetején van még egy hangszóró, a sztereó hangzás érdekében. Ugyancsak itt találhatjuk a zajszűrő mikrofont és az infra portot is.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-6.jpg

A legtöbb okostelefon végső soron nagyon hasonlónak tűnik. A Poco természetesen nem távolodik el ettől az iránytól, de egy kicsit messzebbre megy, mint sok testvére, igyekszik kitűnni a tömegből és egy kicsit másképp néz ki. Ennek az erőfeszítésnek nagy része látható a pimasz, de mindenképp érdekes kamerasziget kialakításon. Úgy néz ki, mintha négy darab kameránk lenne a hátlapon, de szerencsére a semmitérő 2 megapixeles, makró és mélységszenzortól megkíméltek bennünket, helyüket egy piros pont és az AI-logó jelöli.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-7_1.jpg

A Poco M4 Pro 5G egy 6,6 hüvelykes IPS kijelzőt használ, 2400 x 1080 pixel felbontással, ez borotvaéles, 399 ppi pixelsűrűséget eredményez. A Widevine L1 tanúsítványnak köszönhetően a fizetős streamingszolgáltatók, például a Netflix, a Disney+ FULL HD minőségben élvezhető. Az adaptív 90 Hz - es frissítési frekvencia is rendelkezésre áll, amely ismét biztosítja a zökkenőmentes működést és a panel gyors reagálását. Az utóbbihoz a 240 Hz-es érintési mintavételi frekvencia is nagymértékben hozzájárul. Ebben az árkategóriában már több versenytárs kínál AMOLED panelt, amely egyesek számára plusz, az érzékeny szemű felhasználóknak pedig mínusz, az általánosan kihagyott DC dimming (PWM) szabályzás miatt.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-8.jpg

A kontraszt az IPS kijelzőkhöz képest kiváló, a betekintési szög stabilitása jó, a napfényben való láthatóság pedig a várakozásoknak megfelelően alakul, érezni lehet a Sunlight Mode (Napfény kijelző) jótékony hatását. Hasznos opció az időzíthető Olvasómód és a Színséma állítás, bár a színekre egyébként sem lehet panasz, hisz teljes DCI-P3 széles színskálát tud a képernyő.

Hardver, szoftver

A Poco M4 Pro 5G meghajtását a 2021 augusztusában bemutatkozó, a TSMC 6 nanométeres gyártási eljárásával készül MediaTek Dimensity 810 SoC dolgozik. A HyperEngine 2.0 támogatással felvértezett processzorban négy Cortex-A76 dolgozik a teljesítményre optimalizálva 2,4 gigahertzen, valamint ugyanennyi Cortex-A55 mag ketyeg 2 gigahertzen a jobb energia hatékonyságra kihegyezve.

A grafikus gyorsító szerepét az ARM Mali-G57 GPU tölti be, amely alapbeállításokban képes futtatni a legigényesebb játékokat is. Közepes grafikus beállítások mellett az olyan AAA címek, mint a CoD Mobile vagy a BattleGrounds Mobile India alatt már kiütköznek a korlátok. Játékoknál érdemes megemlíteni az X-tengelyes lineáris rezgőmotort, amely remek 3D-s vibrációs visszajelzést ad, ezzel is feldobva a „gamer élményt".

Rendszermemóriából 4, illetve 6gigabájt jár, a belső tárhely pedig 64 vagy 128 gigabájtos konfigurációban választható, nálunk a 6/128-as verzió járt. Az LPDDR4X RAM gyors, 28 GB/s sebességet, a belső UFS 2.2 tároló pedig 977/484 MB/s olvasási/írási sebességet biztosít.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-bench.JPG

Az általános rendszerteljesítmény nagyon kielégítő, különösen a 90 Hz-es kijelzővel kombinálva. Az alkalmazások gyorsan megnyílnak, nincs lassulás, dadogás, gördülékenyen megy minden. A 3D Mark Stress Teszten a telefon 99%-os stabilitást ért el, ami lenyűgöző eredmény!

xiaomi-poco-m4-pro-5g-9.JPG

A Poco M4 Pro 5G Android 11 alapokra húzott MIUI 12.5.8-es rendszerfelület futtat, amelyet POCO Launcher-rel is megfűszereztek. Ez annyiban különbözik a szokásos Mi Launcher-től, hogy az app drawer már aktiválva van, az ikoncsomag is kissé más és az alkalmazásokat szín szerint is rendezhetjük.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-10.JPG

Már megszokhattuk az olcsóbb Xiaomi telefonoknál a számos előre telepített alkalmazást(bloatware) és felugró reklámokat. Ezek az alkalmazások egyesével könnyen eltávolíthatóak, de van ennél egy sokkal jobb megoldás is. Mielőtt beköltöznénk bármilyen Xiaomi telefonba, csináljuk egy „Gyári adatok visszaállítása” opciót, ezután pedig kapcsoljuk ki a reklámokat, az itt leírt módon, így megszabadulunk a felesleges alkalmazásoktól és hirdetésektől.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-11.JPG

A MIUI mindig is egy meglehetősen összetett interfész volt, amely rengeteg beállítási lehetőséggel és testreszabási opcióval rendelkezik. A Google szoftvercsomagból is teljes a paletta és a Xiaomi saját megoldásai, mint a Számológép, a Képernyővideó-felvevő, a Szkenner, az Iránytű, a Mi Távirányító, a Fájlkezelő, az Időjárás, vagy a Jegyzetek is a rendszer részét képzik. Nem lehet szó nélkül elmenni a Témák, a Biztonság app, a Második asztal, vagy a klónozott alkalmazások létrehozása mellett sem.

Kamerák, multimédia

A látszat ugyan megmarad, de a legtöbb középkategóriás telefontól eltérően az M4 Pro 5G mindössze két hátsó kamerával rendelkezik, szerencsére a 2 megapixeles marketing szenzorok a raktárban maradtak. A főkamera már a Redmi 10 -ben is kellemesen meglepett minket. Ugyanazt az 50 megapixeles Samsung S5KJN1 szenzort kapjuk, f/1,8-as rekeszértékkel, Tetracell szűrővel és 0,64 µm-es képpontokkal.

Van még egy 8 megapixeles, Sony IMX355 ultraszéles látószögű kameránk, ƒ/2,2 rekesznyílással és 119°-os látószöggel. A szelfikről egy 16 megapixeles, OmniVision OV16A1 szenzor gondoskodik, 1,0 µm-es képpontokkal, Quad-Bayer szűrővel és ƒ/2,45-ös rekesznyílással.

Videókat készíteni képstabilizálással (EIS), Full HD felbontással, 30 kép/mp sebességgel mellett, vagy stabilizálás nélkül Full HD felbontással, 60 kép/mp sebességgel lehetséges. Érdemesebb a 30 fps-re korlátozni a felvételeket, ilyenkor stabilizált, kellően részletes, jó dinamikatartománnyal és alacsony zajszinttel rendelkező videókat rögzíthetünk.

Az alábbi tesztképek születtek a gyári kameraalkalmazással, automata módban, AI használatával.

12_5_megapixel.jpg

A főkamera alapértelmezetten 12,5 megapixeles fotókat készít. Megfelelő fényviszonyok mellett a felvételek igazán lenyűgözőek, a kontraszt és a dinamikatartomány dicséretre méltó, a részletesség jó és a színek is rendben vannak.

ultraszeles_latoszogu.jpg

Végső soron azelőbbi megállapítás ultraszéles látószögű kamerára is vonatkozik, bár ezeket a felvételeket nem feltétlenül PC-n kell nézni. A kép szélen hiányoznak a részletek, bár az összbenyomás a színekkel és a dinamikával egészen meggyőző.

50_megapixeles.jpg

Az 50 megapixeles módra váltás nem jár különösebb előnnyel. A fájlméret megnövekszik, több részlet lesz ugyan a képeken, de a kontúrok elmosódnak és a zajosodás is erőteljesebb.

2x_zoom.jpg

Telefotó kamera nincs, de a főkamerával készített 2x zoom felvételek is meglepően jók.

bokeh-effektus.jpg

Külön portré kamera nélkül, a szoftvernek köszönhetően a bokeh-effektus nagyon szépen megvalósul, az élfelismerés jó, a célszemély szépen elkülönül a háttértől.

ejszakai_felvetelek.jpg

Ebben az árkategóriában az éjszakai mód és az ebből adódó éjszakai felvételek nem túl acélosak, de mindenképpen elfogadhatóak. A zajosodás a képeken határozottan észrevehető, ezen az éjszakai üzemmód alig változtat valamit, sőt inkább csak ront rajta.

A képek teljes méretben itt láthatók.

A sztereó hangszórók jól szólnak, de nem érik el a drágább Xiaomi okostelefonok basszusintenzitását és hangerejét. A klasszikusnak számitó 3,5 mm-es jack kimenet és az FM-rádió is olyan extrák, melynek mindenki örül még 2022-ben is.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Poco M4 Pro 5G mindkét SIM-kártyán támogatja az 5G-t. Természetesen minden hazai 5G és 4G LTE hálózati frekvenciasávot ismer a készülék. A beszélgetési hangminőség kifogástalan a fogadó és a hívott fél részéről egyaránt. A közelségérzékelő szenzor működik, ahogyan a VoLTE (voice over LTE) és a VoWIFI (Voice over Wi-Fi) hanghívás is.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-spec.JPG

A kétsávos Wi-Fi modul jó érzékenységgel rendelkezik, a 2,4 és 5 GHz-es hálózatokra is gond nélkül fel tud csatlakozni. Az 5.1-s Bluetooth is szépen kommunikált minden általam használt eszközzel. A GPS is jól vizsgázott, egyébként a MediaTek Dimensity lapkakészlettel szerelt telefonok már lekörözik a Qualcomm Snapdragon-os társaikat navigáció terén. Szenzorokból is remek a kínálat, van infra, NFC, csak a barométer hiányzik.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-12.JPG

Az 5000 mAh kapacitású Lithium-Polimer tisztességes üzemidőt biztosít. A tesztelés időszakában, végig 90 Hz-es képfrissítéssel, 47 óra 42 perc alatt, 8 óra 35 perc kijelzőidővel merült 20%-ra a telefon. A szokásos YouTube videónézős teszt során 2 óra alatt csökkent a töltöttség 8%-ot. A PCMark Battery Life tesztben 19 óra 43 perces eredményt produkált a mobil. Az akkumulátort feltölteni a mellékelt 33 wattos hálózat töltővel 20-ról 100%-ra 56 perc alatt lehet.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-13.JPG

A Poco M4 Pro 5G erősségei a kétségtelenül jó teljesítmény, a 90 Hz-es képernyő, a remek üzemidő a meglehetősen gyors töltéssel, a sztereó hangszórók, az 5G támogatása, a korrekt főkamera és a széles látószögű kamera, amely az elődből hiányzott.

Ugyanakkor a telefonon még csak Android 11 fut (frissítés jön hamarosan), nincs IP támogatás, videózni nem lehet 4K-ban és ezen az árszinten már AMOLED kijelzős telefonokkal is összefuthatunk, persze csak ha bírja a szemünk.

xiaomi-poco-m4-pro-5g-14.jpg

A Poco M4 Pro 5G most a BG27ec27 kuponkód használatával 231,04 dolláros áron vásárolható meg, ami 82 ezer forintnak felel meg. Ez az ár már tartalmazza a biztosítás, valamint a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díját. Az elmúlt időszakban a GLS az EU Priority Line csomagokat 15-16 nap alatt leszállította a fentebb írt áron, minden egyéb költség nélkül!

Tudnivalók:

  • 2021. július 1-től új vámolási szabályok érvényesek, a kis értékű kínai rendelésekre is kell áfát és ügyintézési díjat fizetni. DE! Európai raktárról (CZ, PL) továbbra is bátran lehet rendelni, garantáltan nem lesz plusz költség!
  • További vámmentes szállítás: EU Priority Line – kb. 3-5 dollárba kerül. Emellett szállítási biztosítást (Shipping Insurance) is érdemes kérni, ez általában már alapból be van jelölve (a Broken Screen Service opció viszont kikapcsolható).
  • Az “Inclusive of VAT” feliratot keresd, ezek a termékek már tartalmazzák az áfát.
Szólj hozzá

Poco Poco M4 Pro 5G Xiaomi teszt