2023. nov 27.

KTC H32S17 ívelt gamer monitor teszt

írta: fontecone
KTC H32S17 ívelt gamer monitor teszt

Amint azt a név és a műszaki jellemzők is megerősítik, a KTC H32S17 egy hajlított kijelzős gamer monitor, amely főként a játékosokat célozza meg. Ebben a kategóriában nem is hiányzik semmilyen említésre méltó opció. Egy WQHD felbontású 31,5 hüvelykes panellel van felszerelve, amely 165 Hz-es frissítési frekvenciát, 1 ms-os MPRT válaszidőt, valamint AMD FreeSync Premium és a G-Sync támogatást biztosít.

ktc-h32s17-nyito.jpg

A KTC-t 1995-ben alapították, a monitoriparban különböző márkák OEM-jeként alkatrészeket vagy teljes megoldásokat szállít, olyan globális partnerek számára, mint az LG, a Samsung, a Viewsonic, a Xiaomi és még sok más. Majd 2021-ben a cég úgy döntött, hogy saját márkanév, azaz KTC (Key To Combat, vagyis Kulcs a harchoz) logóval is piacra dobnak gamer monitorokat. Ennek ismeretében itt az ideje, hogy rátérjünk a konkrétumokra, és megnézzük, mit tud egy kínai monitor.

A KTC a H32S17 egy barna, nem feltűnő kartondobozban érkezett. A cég logója és szlogenje a doboz elején látható.

ktc-h32s17-1.jpg

A pakk belsejében hungarocell ágyban helyezték el a fóliába burkolt monitort, egyébként minden kelléket egyenként becsomagoltak.

ktc-h32s17-2.jpg

A csomagban kapunk egy EU-szabványos adaptert, egy DisplayPort-kábelt, egy két részből álló felfogatóállványt, csavarokat a monitor állvány, illetve egy csavarhúzót a szereléshez és persze a jótállási jegy, a használati utasítás, valamint a gyors üzembe helyezési útmutató sem maradt ki.

ktc-h32s17-3.jpg

A KTC két lehetőséget ad a felhasználónak a H32S17 használatára. A hátoldalon található szabvány 100 x 100 mm-es VESA rögzítés lehetővé teszi az ívelt monitor tartóra való rögzítését. Természetesen a H32S17-et a mellékelt állvány segítségével is használhatjuk, mi is így tettünk. Ehhez csak a tartókart kell az állványhoz rögzíteni a mellékelt két csavar segítségével.

ktc-h32s17-4.jpg

A 711 x 526 x 251 mm-es dimenziókkal rendelkező állványra szerelt monitor csak -5 és +15 fok között állítható, további beállítási lehetőség nincs, a mozgástartomány eléggé korlátozott, ha ennél többet szeretnénk, célszerű VESA tartóra rögzíteni a monitort. Az acél állvány kellő stabilitást biztosít, nagyon stabilan áll az asztalon, és a komplett monitor kialakítása is tetszetős.

ktc-h32s17-5.jpg

A hátsó fronton helyezték el a csatlakozásokat, egy hagyományos 5 mm-es DC tápcsatlakozó nyitja a sort, mellette egy USB 2.0 port, amely a jövőbeni firmware-frissítésekhez használható. A HDMI 2.0-s csatlakozó a következő, amelyen keresztül csak 144 Hz-en tudjuk használni a kijelzőt. Kapunk azonban két darab DisplayPort 1.2-es bemenetet is, ezek már biztosítják a maximális 165 Hz-es képfrissítést. A sort egy 3,5 mm-es jack csatlakozó zárja, így közvetlenül a képernyőhöz is csatlakoztatható a fejhallgató. Van még egy Kensington zárunk és egy bekapcsoló gombként is funkcionáló joystick, a monitor vezérléséhez. A hátlapi dizájnt a két RGB-LED csíknak álcázott műanyag betét próbálja feldobni.

ktc-h32s17-6.jpg

A monitor legfontosabb része azonban a három oldalt vékony, alul kicsit vaskosabb kerettel körbevett panel. A 31,5 hüvelykes WQHD (2560 x 1440 képpont) felbontású, HVA technológiás (Huaxing-Vertical Alignment) - ahogy a TCL a saját fejlesztésű VA paneljeit nevezi, 1500R görbületi szinttel és rendkívül széles, 178°-os betekintési szöggel büszkélkedhet, ezáltal még vonzóbb és lenyűgözőbb vizuális élményt nyújt játék közben.

ktc-h32s17-7.jpg

Az ELED háttérvilágítású megjelenítő 16:9-es képarányt, 165 Hz-es frissítési frekvenciát és ezek mellett 99% sRGB, 85% Adobe RGB színtérlefedettséget kínál. Támogatja a G-Sync és az AMD FreeSync Premium technológia használatát, a válaszideje pedig 1 ms (MPRT), illetve 3 ms (GTG).

A GtG (G rey- T o- G rey) azt jelzi, hogy mennyi időbe telik, amíg egy pixel két szín között vált. Az MPRT (Moving Picture Response Time rövidítése) azt jelenti, hogy egy pixel mennyi ideig látható folyamatosan.

ktc-h32s17-8.jpg

A 8 bites megjelenítő valós kontrasztaránya eléri a 3500:1 értéket, támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadását, de mivel a csúcs fénysűrűség csak 250 cd/m² a HDR10 támogatás tök felesleges.

ktc-h32s17-9.jpg

31,5 hüvelykes panel görbület mértéke 1500R, azaz olyan, mintha egy 1500 mm-es sugarú kör ívéből lenne kimetszve a készülékház, ami a mai mezőnyben közepes hajlítottságnak minősül. Az emberi szemnek körülbelül 1000R tartománya van, így az ehhez közeli görbületi arány az ideális. A legjobb játékélmény érdekében az 1500R görbületű kijelző a leginkább ajánlott a gémerek számára.

ktc-h32s17-10.jpg

Az ívelt monitor nagyobb látómezőt biztosít lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kihasználjuk a perifériás látás előnyeit, a teljes képernyő látható anélkül, hogy a fókuszt a képernyő különböző részeire kellene áthelyezni. Ez jelenős mértékben csökkenti a szem megterhelését, így hosszabb ideig használhatjuk a monitort.

ktc-h32s17-11.jpg

A másik nagyon fontos dolog a szemünk védelme érdekében, hogy a H32S17 egyenárammal (DC) vezérelt élháttérvilágítást használ, ezáltal a monitor villogásmentes bármely adott fényerőszinten. Ehhez még társul a négy fokozatban állítható kékfény-szűrés is, sőt kapunk még tükröződésmentes (AG) képernyőbevonatot is, szóval az érzékeny szemű felhasználóknak remek választás ez a KTC monitor.

ktc-h32s17-12.jpg

A H32S17 vezérlése az „egy gomb mindenre" elv alapján működik. Ahogyan már írtuk, a bekapcsológomb a hátoldalon található, amely egyben a beállítások joystickjaként is szolgál. A gomb megnyomásával aktiválódik a KTC H32S17 OSD-je, és a felhasználó joystick mozdulatokkal navigálhat a rendelkezésre álló menük között. A menüstruktúra értelmesen van felépítve, így gyorsan eligazodhatunk benne.

ktc-h32s17-13.jpg

Az OSD hat részre oszlik. A főmenüben az aktuális felbontást és frissítési gyakoriságot, a FreeSync/G-Sync technológia állapotát és a firmware pontos verzióját láthatjuk. A Display menüben a fényerőt, kontrasztot, fekete szintet, képarányt és élességet lőhetjük be, valamint egy egyénileg testreszabott, illetve gyári képprofilok közül választhatunk.

A Color menüben a színhőmérsékletet, a gammát, a színárnyalatot és a telítettséget, valamint a kékfény-szűrést állíthatjuk be.

ktc-h32s17-14.jpg

A Gaming Setup menüben az adaptív szinkronizálási technológiát, a túlhajtást, a HDR-t, a dinamikus kontrasztot, az MPRT-t (Moving Picture Response Time – háttérvilágítás villanófény a mozgás közbeni elmosódás csökkentése érdekében) és az RGB fényt kapcsolhatjuk. Van itt még egy Game Plus almenü, amely tartalmazza az időzítőt, a virtuális célkeresztet és az FPS-számlálót.

ktc-h32s17-15.jpg

Az Input, azaz bemenet menü egyértelmű, a Rendszerbeállítás menüben a nyelvválasztás, az OSD beállítása (pozíció, átlátszóság, időtúllépés), hangkimeneti hangerő, alaphelyzetbe állítás és USB-firmware-frissítés végezhető el. Van még egy User Data (Felhasználói adatok) menü, ahol az összes OSD-beállítást elmenthetjük a három profil egyikébe.

ktc-h32s17-16.JPG

Elvégeztük a klasszikus frissítési és szinkronizálási teszteket a Blur Busters népszerű UFO tesztjével, az eredmények 165 Hz -en pozitív szinkronizálást mutatnak. A mozgókép nagyon gördülékenynek tűnik, a legnagyobb frissítési sebességű módban is nagy mennyiségű képet kapunk. Gyors mozgásoknál is rendben van a stabilitás.

A monitor natív felbontásával egy sor tesztet futtattunk le igényes játékokon, minden játékban nagyon jó eredmények születtek, a mozgásoknál fluid az érzet, a monitor görbülete kellemes látómezőt biztosított.

ktc-h32s17-17.jpg

Nappali fény viszonyoknál a háttérvilágítás beszivárgása (backlight bleed) nem tapasztalható, sötét szobában egy minimális észrevehető, de sajnos ez a LED technológia sajátja. A VA panel felturbózott változatának számító HVA mátrix használatának köszönhetően a játékokban szélesebb vízszintes betekintési szögekkel magasabb kontrasztaránnyal és jobb feketeszinttel számolhatunk.

ktc-h32s17-18.jpg

Aktív használattal a monitor 33 wattot fogyasztott óránként, ami igencsak baráti, ez a villanyszámlánkat nem fogja megterhelni.

A döntés meghozatala előtt vegyük figyelembe, hogy a csúcskategóriás monitorokhoz képest korlátozott a színpontosság, ezért professzionális, nagy színhűséget igénylő grafikai, fotós munkáknál nem ez az ideális választás - mert hiszen ez egy gamer monitor. Negatívumok között hoznánk még fel, bár a talp jó stabil, masszívan tartja a képernyőt, de az elforgatási, a magas állítási lehetőség, illetve a kábelvezető lyuk is kimaradt. Szintén a hiányzók listáján szerepel a Type-C port, laptopra csatlakoztatáshoz jobb megoldás, mint a HDMI-vel szerencsétlenkedni. A HDR10 támogatás sem ad hozzáadott értéket.

ktc-h32s17-19.jpg

Összességében a KTC H32S17 egy olyan monitor, amely ár és teljesítmény tekintetében kiváló egyensúlyt kínál, a legtöbb felhasználó elvárásainak megfelel. A kép minősége teljesen rendben van, lenyűgöző ívelt kialakításával játékra, filmezésre, általános használatra jó választás. A G-Sync és FreeSync támogatás jól működik, a magas képfrissítési frekvencia, valamint az alacsony válaszidő kifejezetten hasznos lehet a játékosok számára.

A hajlított kijelzőjű monitorok táborát erősítő KTC H32S17 jó választás mindazok számára, akik lenyűgöző vizuális élményt keresnek, miközben szem előtt tartják a költségvetésüket.

KTC H32S17 ívelt gamer monitor megvásárlásához most a NNNKTC365 kupon használatával csak 232,48 dollárra lesz szükségünk, ami 81 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (6,29 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

Szólj hozzá