2016. júl 02.

OUKITEL K4000 Pro a verő erő

írta: fontecone
OUKITEL K4000 Pro a verő erő

Baráti ár, extrém ellenálló felépítés és óriási akkumulátor jellemzi a feltörekvő gyártó új termékét.

Tesztkészüléket a GearBest EU Warehouse raktárából rendeltem. A szállítás gyors és problémamentes volt, a csomag 3 munkanapon belül megérkezett, a végösszeg 31000 Ft volt.

Bevezető, tartozékok

A céget Shenzhen YunjiIntelligent Technology Co. Ltd néven alapították 2007-ben. Létrehoztak egy kutatási és fejlesztési központot (Research and Development, R&D) Sanghajban, 2008-ban, ami után elkezdték több mint 1000 munkatárs segítségével nagyra törő álmaik megvalósítását.

Mai tesztalanyunk az OUKITEL K4000 Pro 4G, amely a gyártó K szériájának tagja. Az okostelefonos kínálatukban szerepel A, C és U széria, amelyek az olcsóbb kategóriát képviselik. Telefonokon kívül gyártanak okosórákat is.

A készülék 2016 februárjában jelent meg, az előd K4000-es modell javított, fejlesztett kiadásaként.

Mi a probléma a legtöbb ma kapható tudással felvértezett telefonnal? Az Oukitel szerint: drága, hamar kifogy a szufla az akkumulátorból, vagy összetörik.

- Az első probléma letudva a 91 USA dolláros árral.

- A második probléma a 4600 mAh teleppel szintén megoldva.

- A harmadik bosszúságforrás a telefon összetörése, amit a gyártó egyedi és különleges módon oldott meg.

Megnövelték a kijelző panel vastagságát az átlag 0,7 milliméterről 1,1 milliméterre, így az körülbelül 60%-kal erősebb, mint a hagyományos kialakításúak.

A különbséget egy bemutató videóval is büszkén demonstrálják. Számos egyéb extrém videó is található, ahol például szöget vernek be vele, földhöz vágják, autóval mennek át rajta és hasonlók. Az erős kijelzőt egy CNC megmunkálással készült cink-magnézium-alumínium ötvözetű fém keret fogja közre, amit feldobtak még az enyhén ívelt 2.5D CurvedEdge Glass technológiával is.

A narancsszínű doboz, ezüst OUKITEL feliratokkal jól tükrözi a fiatalos gyártó szellemiségét. A hivatalos weboldalukon is ez a szín az uralkodó.

A telefon mellé egy 1,5 amperes töltőfejet, egy USB 2.0 kábelt, garanciajegyet, használati útmutatót és egy szilikon tokot csomagoltak - az agybadugós mikrofonos füles kimaradt.

Külső

A kijelző 5 inch méretű, HD 720 x 1280 pixel felbontású LCD panel, ezzel 294 ppi-s képpontsűrűséget ér el. Maximális fényereje az IPS panelnek 390 cd / m², aminél láttunk már jobbat is, de a mindennapi életben ez az érték elég lesz. A betekintési szögek jók, erős napfényben is jól látható a 9H keménységű, és több mint 1000 MPa feszültségértéket elviselő szuper edzett kijelző üveg.

Kétféle színben van lehetőségünk a készüléket megvásárolni, ami lehet fekete vagy fehér, több variáció sajnos nincs. Fiatalabb korosztály megcélzása érdekében pár kevésbé hagyományos kombinációval, esetleg cserélhető hátlapokkal (mint más konkurens márkák esetében) is kijöhettek volna.

A telefon méretei 72 x 145,6 x 12,5 mm, tömege 250 gramm. A befoglaló méretek átlagosak, a tömeg azonban jól jelzi, hogy ez a modell nem a jaj-ne-érj-hozzám-összetörök kategória. A sarkokban a keret kicsit kidudorodik, ez elvileg 80%-kal javítja a csepp ellenállást, ezt szintén több videóban is bemutatták.

Miért is jó ez nekünk? Gyakori baleset, amikor a pohárból az asztalon lévő telefonra borul valamilyen folyadék. Ennél a kalapácsnál, akarom mondani telefonnál ez sem gond, bírja.

Bal oldalt található a bekapcsoló gomb, jobb szélén pedig a hangerőszabályzó billentyűket érjük el. Felül lehet csatlakoztatni a fülest (3,5 mm jack bemenet) és az USB kábelt. Lent bal oldalt a mikrofon kapott helyet. A kijelző fölött a fény- és közelségérzékelő szenzor, a beszélgetési hangszóró és az előlapi kamera található. Az érintőkijelző alján a három darab kapacitív gomb kapott helyet, háttérvilágítás nélkül.

310679_img_20160622_171945_jpg_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Az eltávolítható hátlap anyaga kemény, gumiszerű, krokodilbőr mintázatú. Fent a hátlapi kamerát, alatta a ledes villanót, lent a márkafeliratot és a hangszórót helyezték el.

Hardver és szoftverezettség

A rendszer meghajtásáról négymagos, 28 nanométeres csíkszélességű 64 bites MediaTek MT 6735P SoC gondoskodik, ami nem túl erős, de nagyon energiatakarékos. A négy Cortex A53 magot tartalmazó CPU 998 MHz órajelen fut, ami mellett egy 400 MHz-es, kétmagos Mali-T720 MP2 GPU teljesít szolgálatot.

Rendszermemóriából 2 gigabájt 533 MHz LPDDR3 egycsatornás RAM modul áll rendelkezésre.

A belső eMMC tároló mérete 16 gigabájt, amiből 12.23 GB áll a felhasználó rendelkezésére, ami tovább bővíthető microSD kártyával.

Az AnTuTu teszt 24207 pontot hozott. Az alkalmazások megnyitása gyorsan történik, a böngészési élmény hibátlan. Az egyszerűbb 2D-s játékok döccenés nélkül futnak, a komolyabb 3D-s, például egy Real Racing 3 típusú, igényes grafikájú játéknál már egyértelműen érezni, hogy a hardver ehhez már kevés. Na de egy 31000 Ft-os telefontól ezt ne is várjuk el. A GPS gyorsan talál jelet, a pozíciót nem dobja el.

310679_screenshot_2016-06-23-09-41-21_png_2_thumb.jpg

310679_screenshot_2016-06-22-17-59-31_png_thumb.jpg

A K4000 Pro beüzemelése után gyakorlatilag egy módosítatlan Android tárul a szemünk elé, ami 5.1 Lollipop verzió. Plusz bloatware alkalmazások nincsenek, leszámítva a Clean Mastert, ami törölhető könnyedén. A gyártó OTA frissítést ígér Android 6.0 Marshmallow rendszerre.

A főoldalakról érünk el minden gyors-ikont és widgetet, vagyis nincs klasszikus értelemben vett alkalmazáslista (app drawer). Akit ez zavar, kedvenc launchere letöltésével a Play Áruházból gyorsan orvosolhatja. Mint ahogy a Xiaomi-féle MIUI rendszeren, itt is van lehetőségünk a Home gomb nyomva tartásával szabályozni melyik appot tartsa a memóriában, és melyiket zárja be. A képen jól látható módon az ikon lefelé húzásával kis lakat ikon jelenik meg és azt az alkalmazást a rendszer nem zárja be.

s_5.jpg

 

A menürendszer szokványos 5.1 Android, de megspékelték még igen hasznos extrákkal: gesztusvezérléssel és feloldással, valamint egy Smartsomatosensory menüponttal is.

A gesztusvezérlésnél a dupla koppintásos feloldás, csörgéskor a telefont lefelé fordításával való némítás, vagy akár a lezárt kijelzőre rajzolt szimbólum alapján egy funkció azonnali indítása sok jóval drágább telefonból is hiányzik.

s_6.jpg

Smartsomatosensory: az előlapi fényérzékelő segítségével legyintgetéssel lehet lapozni főképernyőn, a galériában és zenelejátszóban, és a kijelzőt is fel lehet oldani. Vannak nagyon hasznos és kevésbé hasznos funkciók az tény, meg az is hogy a magyar nyelv hiányzik ennél a három menüpontnál. A többi menüpontban nincs gond a lokalizációval.

Kamerák, multimédia

A telefon hátlapjára egy 8 megapixeles kamera került, amit szoftveresen interpoláltak 13 megapixelesre, mint oly sok más márkánál az alacsonyabb árszegmensben. A szenzorhoz jár autófókusz és LED villanó is. Maximális felbontás 3264 x 2448 pixel, a hozzá tartozó lencse f/2.2 rekeszértékű. Sok értelme nincs a nagyobb 13 megapixeles felbontás választásának. Ilyenkor ugyan a max. felbontás 4160 × 3120 lesz 4:3-as képarány mellett.

Az előlapi kamera 2 megapixeles 1600 × 1200 felbontás értékkel, amit szintén 5 megapixelre interpoláltak így a legnagyobb érték 2880 × 1728 lesz. A jó hír az eredeti Apple kamera szenzor használata.

A szokásos tesztképeken jól látszik, hogy az árkategória átlagát hozzá. A telefonnak nem a fotózás-videózás az erőssége.

Ne várjuk a csodát, ennyi pénzért máshol sem adnak jobb kamerát.

FM rádiót szerencsére nem hagyták ki. A zenelejátszó teljesen korrekt, hangszínszabályzó jól működik, a készülék nagyon hangosan szól. A beállításokban opcióként van Hangzásjavítás, BesAudEnh, BesLoudness és BesSurround.

s_7.jpg

Videók lejátszására szolgáló saját alkalmazás nincs, ami nem is nagy baj. A gyári alkalmazások nem nagyon szeretnek feliratokat megjeleníteni, és nem is ismernek sok formátumot.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Oukitel K4000 Pro két SIM kártyát fogad, kezelni azokat dual standby módban képes, vagyis két számmal is a hálózaton lehet lógni, ha viszont az egyikről hívás folyik, a másik arra az időre lekapcsolódik. Az első SIM foglalat 2G/3G/4G képes, a második azonban csak 2G képes.

Támogatott frekvenciák:

- 2G GSM 850/900/1800/1900MHz

- 3G: WCDMA 850/2100MHz

- 4G: Band 1/3/7/20 (1800/2100/2600/800Mhz)

Igen, támogatja a B20-at, Vodafone kártyával vidéken is van 4G.

NFC ugyan nincs, de MediaTek-féle Hot Knot adatátvitel van. A WiFi modem 802.11b/g/n szabványú átlagon felüli érzékenységgel, amit akár hotspotként is használhatunk. Bluetoothból 4.0 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG támogatással ( On-The-Go), vagyis külső eszközöket is lehet a mobilhoz csatlakoztatni. Szerencsére a további tárhelybővítés lehetősége is adott microSD kártyával.

Szenzorokból kapunk: gyorsulásmérőt, iránytűt, giroszkópot, mágneses mező és közelség érzékelőt.

A levehető hátlap alatt egy eltávolítható 4600 milliamperórás Lithium-Polymer akkumulátor találhatunk. A gyártó büszkén hirdeti is a 6 napos üzemidőt normál használat mellett. Gyors töltési technológia segítségével a 5V / 1,5A teljesítményű töltővel 3 - 3,5 órát vesz igénybe az 1%-ról 100%-ra való töltés.

Előnyök és hátrányok:

Mint minden árérzékeny piacon, nálunk is első szempont az ár, ami itt nagyon baráti.

A kinézet, a felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége jóval magasabb árkategóriában is megállná a helyét. A barkácsszerszámként is használható extrém ellenálló képességet és az 5-6 napos üzemidőt szintén nem kell magyarázni. Hardveres szempontból az MTK 6735 típusú 4-magos chipset és a 2GB RAM a 16 GB tárhellyel (további bővítési lehetőségként OTG támogatással) gond nélkül elboldogul a vegytiszta 5.1 stock Droiddal. Az európai piacon nagyon fontos 800 MHz-es LTE sáv (Band20 vagy röviden B20) sem lett kispórolva.

Kompromisszumot az átlagos kamera és az alsó gombsor világításának hiánya miatt kell kötnünk, ami az árat figyelembe véve nem róható fel.

Szerény véleményem szerint nem az elit ligában játszik, nem is ő a nagyképű jóképű, talán nem is mindent verő, de mindenképpen egy erős ajánlat az OUKITEL K4000 Pro.

Szólj hozzá

OUKITEL K4000 Pro