2018. júl 12.

Xiaomi Redmi S2 teszt

írta: fontecone
Xiaomi Redmi S2 teszt

Megfizethető árú telefon a gyártótól megszokott minőségben, középkategóriás hardverrel, naprakész rendszerrel, kevés hiányossággal, de komoly kamerás képességgel.

xiaomi_redmi_s2_nyito.jpg

Bevezető, tartozékok

 

A Kínai Népköztársaság fővárosában nyolc évvel ezelőtt alapított gyártó elképesztő sikereket ért már el és még csak most kezd igazán belendülni. Gyakorlatilag a termékkínálatban az ábécé minden betűjére találunk valamit, legyen az egy adapter vagy akár zseblámpa. A nevüket adják, vagy gyártanak szinte mindent, amit ma még nem, az holnap már majdnem biztos.

A Xiaomi Redmi sorozatot, amelyből nemrég mutatták be a hatodik generációt két dolog jellemezte. Az első az elképesztően jó ár-érték arány, a második az pedig egy lehetetlenek tűnő küldetés teljesítése. A második legnagyobb kínai városában dolgozó Xiaomi mérnökök mindig kitaláltak valamit, amiért a felhasználók megvásárolják az új Redmi telefont. Szép lassan a megfizethető árú Redmi modellekben is megjelennek azok a funkciók, amelyeket korábban csak a csúcskategóriában kaptunk meg. A gyártó legújabb belépőszintű és középkategóriás készülékei egyértelmű sikertörténetnek számítanak, így a lehetetlennek tűnő küldetést is sikeresen abszolválják.

xiaomi_redmi_s2_1.jpg

A meglehetősen zavaros és nehezen áttekinthető Xiaomi modellpaletta új, büszke tagját az elődökhöz hasonlóan, az eltérő piacokon különböző név alatt érhetjük el. Indiában Redmi Y2, Kínában és a világ többi részén Redmi S2 a hivatalos megnevezés. Értelemszerűen a második legnagyobb felvevő erővel rendelkező térségben az Y1, míg a hazai és a világpiacon a Redmi Note 5A/Prime néven futó „őskövületek” leváltása a fő küldetése tesztalanyunknak. Vajon miért cserélne le bárki egy alig fél évvel ezelőtt bemutatott telefont?

xiaomi_redmi_s2_2.jpg

Az előbb feltett kérdés miatt ne fájjon feleslegesen a fejünk, nyugodjunk meg, az S2 már most sikeres, jól pörögnek a globális eladások. Mielőtt lelőnék a poént és elárulnák azt, hogy mit talált ki a Xiaomi az S2 esetében, nézzük meg a doboz tartalmát.

A keleti kultúrákban a narancssárga a boldogságot szimbolizálja, így a gyártó sem véletlen választotta ezt a színt. A tárolóegység kibontása után az alaptartozékok, mit a 2 Amperes töltőfej, a microUSB 2.0 kábel és egy SIM-tű mellé még egy szilikon tok is jár. Jókedvünket némileg árnyékolhatja az egyébként jó minőségű, de a feliratok miatt használhatatlan kijelzővédő fólia. A jövőben kérjük, ne írjanak a fóliára!

Külső, kijelző

 

Külső tekintetében a Redmi 5 esetében bevezetett ,,kávamentes” megjelenítést viszi tovább a telefon. A 160,7×77,2×8,1 milliméteres dimenziókkal és 170 grammos tömeggel rendelkező unibody készülékház remek iparos munka. Azonban prémium anyagfelhasználást ezen az árszinten ne várjunk el, de a jó minőségű műanyagból kihozták a maximumot. A fogásérzet teljesen rendben van, nem érezni a spórolást.

xiaomi_redmi_s2_3.jpg

Az előlap ékessége az 5,99 hüvelykes, HD+ (1440×720 pixel) felbontású kijelző, melynek a pixelsűrűsége 269 ppi, ami a kategóriának megfelelő. A betekintési szögével nincs gond, ahogy a fényerejével sem. Szemünk védelme érdekében az olvasómód, a kontraszt és a színhőmérséklet állítás a rendszer szerves részét képzi. A 3D kialakítású, IPS panel védelméről nincs információ, de mivel az előd is Gorilla Glass 3 üveget kapott, így vélhetőleg itt is ezt alkalmazták.

xiaomi_redmi_s2_4.jpg

A 18:9-es képaránnyal rendelkező megjelenítő felett a fehér értesítő LED-et, az előlapi kamerát, a beszédhangszórót, a fény- és közelségérzékelő szenzort, valamint a LED-es villanót fedezhetjük fel. Lent az igény szerint ki-, bekapcsolható és testre szabható virtuális billentyűk láthatóak, vagy nem, mert kiválthatóak teljes képernyős kézmozdulatokkal, azaz gesztusvezérléssel.

xiaomi_redmi_s2_5.jpg

A telefon felső élén a 3,5 mm-es jack csatlakozó, az infraport és a másodlagos mikrofon, alul középen a hagyományos microUSB port, jobbra tőle a mono hangszóró, balra pedig mikrofonnyílás található. A jobb szélen találjuk a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombokat, melyek könnyen elérhetőek, nem lötyögnek, jó a nyomáspontjuk.  A bal oldalon lévő SIM tálcába két nanoSIM-et és egy microSD kártyát is bepasszíroztunk, tehát tárhely bővítés esetén sem kell lemondanunk a dual SIM nyújtotta előnyökről.

xiaomi_redmi_s2_6.jpg

A hátlap olyan, mintha fémből lenne, de sajnos nem, az antenna csíkok  csak dizájn elemek. Az ujjlenyomatszenzor jól elérhető, gyorsan és tökéletes találati aránnyal dolgozik. A kamerák és a LED villanó elhelyezése sajnos az aktuális divatot követi.

xiaomi_redmi_s2_8.jpg

A hátlap síkjából kiálló kamera megoldás és a csúszós felület miatt érdemes használni a mellékelt védőtokot.

Hardver, szoftverezettség

 

A két évvel ezelőtt bemutatott és azóta is népszerű, Qualcomm Snapdragon 625 középkategóriás chipkészlet szépen szivárog le az egyre olcsóbb készülékekbe. A 14 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően, amelyet egyébként először alkalmazott a gyártó 600-as sorozatban, kimondottan energiatakarékos SoC. A chipkészlet nyolc Cortex-A53 magot tartalmaz, az órajel maximum 2 gigahertz lehet. A készlet része az Adreno 506 GPU is, amely elegendő teljesítményt nyújt a játékok futtatásához, szinte mindent elvisz, kisebb FPS érték mellett. Rendszermemóriából 4 gigabájt, belső adattárolóból pedig 64 gigabájt jutott.

xiaomi_redmi_s2_7.jpg

Szoftveres részről Android 8.1-ről van szó, villámgyors és jól optimalizált, végletekig személyre szabható MIUI 9 felülettel. A Redmi S2 első körben kapja meg a legújabb MIUI 10 szoftvert, pontosabban fejlesztői verzióban már elérhető, már használom is, igaz egy másik Xiaomi készüléken.

xiaomi_redmi_s2_9_1.jpg

Az általános felhasználás során valóban fürgébb lett a MIUI 10, nem kamu a ,,Gyorsabb leszek, mint a villám” marketing szöveg! Jelenleg azonban a 9.5.14.0 Global Stabil verzió fut a készüléken, a legfrissebb biztonsági csomaggal.

xiaomi_redmi_s2_10_1.jpg

A komplett Google pakk és a Microsoft Office programok mellett megkapunk mindent, amire csak az átlagfelhasználónak szüksége van. Az alap Android rendszerhez képest a legfeltűnőbb az, hogy nincs app drawer (alkalmazáslista), ha hiányozna valakinek, irány a Play Áruház, vagy a Témák alkalmazásban nézzünk szét.

xiaomi_redmi_s2_11.jpg

Rengeteg hasznos és jó alkalmazás képzi a rendszer részét, a teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a Számológépet, a Képernyővideó-felvevőt, a Szkennert, az Iránytűt, a Mi Távirányítót, a Fájlkezelőt, az Időjárást, vagy a Jegyzeteket. Nem lehet szó nélkül elmenni a Biztonság app, a Második asztal, vagy a klónozott alkalmazások létrehozása mellett sem.

Kamerák, multimédia

A hátlapon egy 12 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű, PDAF autofókuszos Sony IMX486 és egy, a mélységinformációk begyűjtésére szolgáló, 5 megapixeles Samsung S5k5e8 szenzor dolgozik. A sötétben egy-egy LED-es villanó segít be az elő- és a hátlapon is, mindkettő egytónusú és meglepően erős fénnyel rendelkeznek. A fő szenzáció azonban az előlapon található, f/2.0 rekeszértékű lencsével szerelt, 16 megapixeles Samsung S5k3p8sp modul. Megjegyezném, hogy a kamerában igencsak erősnek számító Xiaomi Mi Note 3-ban is ez a szenzor található.

Videót Full HD-ben vehetünk fel 30 képkocka/másodperc sebesség mellett a gyári alkalmazásban, az Open Camera app használatával azonban menni fog a 4K videó rögzítés, szintén 30 fps-sel, sőt az elektronikus képstabilizátor (EIS) is dolgozik. A videó minősége nagyon jó, a zajszint is meglehetősen alacsony.

xiaomi_redmi_s2_15.jpg

xiaomi_redmi_s2_17.jpg

xiaomi_redmi_s2_16.jpg

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

A hátlapi kamerákkal készült képek nagyon jók, nappali fényben élesek és részletesek, de azért mos az algoritmus, ellenben a HDR bekapcsolása nélküli is egész korrekt a dinamikatartomány. A valóban dupla kameráknak köszönhetően AI Portré módban (bokeh) a téma éles, a háttér pedig elmosódott. A prímet azonban az AI Beautify 4.0 algoritmussal megtámogatott előlapi kamera viszi. A gyártó S-sorozata kimondottan a szelfizés szerelmeseinek készül, nem is fogja őket csalódás érni, az fix. Egy kis keserűség a rossz fényviszonyok esetén történő fényképezéskor érheti a felhasználót, mert az nem erős pontja a telefonnak.

xiaomi_redmi_s2_12.jpg

A kamera szoftvernél a Xiaomitól megszokott egyszerű és jól kezelhető felülettel köszön vissza. Az újdonság az AI technológiával felvértezett Portré mód, amely az elő- és a hátlapi kamerák esetében is szuperül működik. Sajnos a Camera2 API támogatás csak rootolás után érhető el, alapból nem támogatott.

xiaomi_redmi_s2_13.jpg

Zenék lejátszására a Google lejátszója, vagy a MIUI Zene alkalmazása van gyárilag telepítve. Az FM-rádió az elhangzott műsorokat tudja rögzíteni, elmenthetjük az elérhető állomásokat, megadhatjuk kézzel a frekvenciát, kihangosíthatjuk a tartalmat és az elalvás-időzítőt is beállíthatjuk. Az RDS-információkat nem jeleníti meg, de akár füles csatlakoztatása nélkül is működésre bírhatjuk.

A multimédiás hangszóró a hangereje és a hangminősége jó, mélyekből is jut egy kevés és maximum hangerőn is csak enyhén torzít. Fejhallgató csatlakoztatásával a helyzet még jobb, a hangzás telítettebb és dinamikusabb, a mélyek is belépnek, így abszolút kellemes a történet.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Xiaomi Redmi S2-ben (gyári kódnevén Ysl) lévő két nanoSIM-kártya dual standby módon dolgozik össze egymással, ha az egyik kártya épp hívásban van, a másik lelép a hálózatról. Természetesen beállíthatjuk, hogy mobilinternethez melyik SIM-et kívánjuk használni, mindkettő képes egyébként az LTE-kapcsolódásra. A teljes hazai frekvenciatámogatás adott, így a B20-as 800 MHz-es LTE sávot is ismeri természetesen.  A beszélgetési hangminőség tiszta és jó hangerejű mindkét oldalon.

xiaomi_redmi_s2_spec.jpg

Az egycsatornás Wi-Fi modem kiváló érzékenységű, 802.11b/g/n szabványokat ismer, nem maradtak ki belőle a Direct, a Display és a hotspot funkciók, természetesen Bluetooth is van, amely 4.2-s verziószámú. A microUSB 2.0 csatlakozó OTG-képes, kimaradt viszont az NFC, de cserébe van infra egy jól működő távirányító alkalmazással. A pozíciószerzés villámgyors és pontos, az iGO Navigation gond nélkül futott több órán keresztül.

 xiaomi_redmi_s2_14.jpg

A hátlap alatt lévő, 3080 mAh kapacitású Lithium-Polymer telep segít nekünk abban, hogy a telefon ne merüljön le a nap végére, és ezzel nem is volt gond. Közel 51 óra működési idő és 8 óra aktív kijelző használattal merült le 20%-ra. Kétórányi YouTube videónézés alatt 14%-ot csökkent a töltöttség. A készüléket 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét használva – 99 perc alatt lehet feltölteni.

xiaomi_redmi_s2_15_1.jpg

 Mit kapunk a pénzünkért?

xiaomi_redmi_s2_ossz.jpg

A Redmi S2 egyértelműen megmutatja erősségeit és gyengeségeit a hasonló árú és méretű Redmi 5 Plus ellenében. Le kell mondanunk a kétsávos Wi-Fi-ről, a kijelző alacsonyabb felbontású és a készülékház műanyag. Ellenben a hátlapi kamerákkal sokkal jobb képeket lehet lőni, a szelfi kamera pedig a felsőbb kategóriákban sem vallana szégyent. A Xiaomi ezzel a telefonnal betömi a piaci rést, komoly, talán az árszegmens legjobb kamerás képességekkel felruházott mobilját adja, elsősorban a fiatalabb generációt megcélozva. A szintén szelfizésre kihegyezett elődhöz képest minden téren történt előrelépés, így az S2 küldetése talán nem lehetetlen.

A Xiaomi Redmi S2  szürke, arany és rózsa arany színben vásárolható meg 160 USA dollárért, az EU Express szállítással megnövelt ár 168 dollár, ami 44 ezer forint, további plusz költségek nélkül. A kedvezményes ár a IT$MPS2 kupon kód beírásával érhető el!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Tesztek Xiaomi Redmi S2