2024. máj 04.

Ninkear N15 Air laptop teszt

írta: fontecone
Ninkear N15 Air laptop teszt

A meglehetősen fiatal, de ambiciózus kínai Ninkear cég nemrégiben adta ki új N15 Air nevű laptopját, amelynek fő előnye a kompaktság és az alacsony ár. A promóciós anyagokban hangsúlyozzák a 180 fokban nyitható kijelzőt, az előre telepített Windows 11 Pro-t és az egyszerű munkához elegendő teljesítményt. Lássuk, mi vár ránk a valóságban.

ninkear-n15-air-lnyito.jpg

Kellemetlen, ha a régi laptop elromlik, vagy már nagyon gyenge, és szükség van egy jó és olcsó cserére – de a költségvetés nagyon korlátozott. Az általunk is tesztelt Ninkear márka idén márciusban dobott piacra egy újdonságot, amely az alkalmi felhasználókat és a számítástechnikával most ismerkedő diákokat célozza. Az N15 Air teljesen beleillik a márkastratégiájukba, és biztosan sokan elgondolkodnak a vásárláson. Mert a megfelelő hardver és a jó ár kombinációja mindig nyerő formula.

Az N15 Air megfelel az „Air” nevének, mindössze 1,6 kg súlyú és 18 mm vastag. Mindezt úgy, hogy a klasszikus 15,6 hüvelykes képernyőméretet kínálja Full HD felbontással. A laptop 180 fokban kinyitható, így a csuklópánt rugalmassága a legfelső szinten van. A 12. generációs, négy natív számítási maggal rendelkező, és akár 3,4 GHz-es maximális boost sebességet elérő Intel N95 processzor, valamint a 16 GB RAM és 512 GB háttértár azt jelenti, hogy az eszköz jól felszerelt az egyszerű irodai feladatokhoz.

ninkear-n15-air-1.jpg

A Ninkear N15 Air laptop egy teljesen minimalista kartondobozban érkezett, amelyen a csak a gyártó neve szerepel. A puha habpárnával védett doboz belsejében a laptop, egy EU csatlakozós hálózati adapter (36 wattos), egy vezetékes egér, egy egérpad, 6 különböző nyelvű billentyűzet matrica (magyar nincs közöttük) és egy használati útmutató található.

A laptop szürke műanyag házzal rendelkezik - a készülék dizájnja aligha lesz emlékezetes -, ez egy olyan megoldás, amely nem tartalmaz ellentmondásos vagy felesleges részleteket.

ninkear-n15-air-2.jpg

Az egyetlen dolog, ami feltűnik a felső oldalon, az a Ninkear felirat, ami különösebb nehézség nélkül eltávolítható, ha azt szeretnénk, hogy minden a lehető legminimálisabbnak tűnjön.

ninkear-n15-air-3.jpg

A laptopot kinyitva egy teljes méretű billentyűzetet kapunk, valamint egy viszonylag nagyméretű, ujjlenyomat-olvasóval ellátott touchpad-ot. A billentyűzet jól használható a gépeléshez, érezhető a billentyűk nyomása, a több egyidejű érintést is támogatja. Az egyetlen kritika itt, hogy a bekapcsológombot illett volna jobban megkülönböztetni, nem csak a jobb felső sarokba helyezni.

A funkciógombbal aktiválható billentyűzet három fokozatú, fehér háttérvilágítással rendelkezik. Folyamatosan csak maximális fényerő mellett működik, egyébként 10 másodperc múlva kikapcsol, ezzel üzemidőt spórolva.

ninkear-n15-air-4.jpg

A képernyő felett valószínűleg a legegyszerűbb, 0,3 MP-es kamera és mikrofon található. Online meetinghez elégséges lesz a minőség, sőt a hölgyeknek sminkelni sem kell megbeszélés előtt, mert a kamerában úgysem fog látszódni a becses tekintetük.

ninkear-n15-air-5.jpg

Az N15 Air bal oldalán találunk egy DC csatlakozót a töltéshez, egy USB 3.0 csatlakozót és mini HDMI-t. Az utolsó bemenet persze nem a legkényelmesebb, de egy teljes méretű változat ide nem fér el, ezért ezzel kell sáfárkodnunk.

ninkear-n15-air-6.jpg

A jobb oldalon található még egy USB-A 3.0 csatlakozó, mellette egy 3,5 mm-es jack és egy microSD memóriakártya-nyílás. Ha lenne itt még egy teljes értékű USB-C csatlakozó, amelyen tölteni is lehetne a technikát, roppant boldogok lennénk. Sajnos az RJ45 Ethernet port is áldozatul esett a vékonyság oltárán, ám ezt a jólismert márkanevek, a sokkal drágább laptopjaikról is előszeretettel mellőzik manapság.

ninkear-n15-air-7.jpg

A hátoldalon, közvetlenül a csuklópánt alatt, jobbra tolva a kettős hangszórórácsok, mellette pedig a szellőzőnyílás figyelhető meg. A jobb hangélmény érdekében külső hangszóró vagy headset használatát javasoljuk.

ninkear-n15-air-8.jpg

Az N15 Air belvilágával a hátlapot rögzítő 14 csavar eltávolítása után – amelyből 6 darab a felső, vékony gumitalp alatt van -, kezdhetjük meg az ismerkedést. Túl sok látnivaló, tennivaló itt nincs. Az esetleges SSD és a RAM csere a két külön csavarral rögzített betekintőablak eltávolítása után megoldható.

ninkear-n15-air-9.jpg

Mint korábban említettük, a 180 fokban nyitható kijelző 15,6 hüvelykes, matt felülettel és 16:9-es képaránnyal rendelkezik. Az IPS képernyő felbontása 1920x1080 pixel, a pixelsűrűsége 141 PPI, a képfrissítési frekvencia 60 Hz. A képernyő maximális fényereje 280 nit, ami lakásban, irodában megfelelő, bár a matt felület miatt a képernyő kültéren is használható. A minimális fényerő sem rossz, 23 nit. A kontraszt a gyártó szerint közel 800:1, ami IPS esetében normálisnak számít.

A HKC-től származó MB156CS01-8 panel fő jellemzői szabványosak és még mindig relevánsak. Általánosságban elmondható, hogy a mátrix nem rossz egy közepes költségvetésű laptophoz képest. Támogatja a LED DC Dimming technológiát (villogáscsökkentés), ami minimalizálja a PWM-et, szemünk védelme érdekében ez nagyon jó hír. A megjelenítő betekintési szögei kiválóak, ám színtere igen szűkre szabott, az sRGB 62%-os, egy irodai laptophoz elegendő, kép- vagy videószerkesztő eszközként azonban hiányzik némi színhűség.

ninkear-n15-air-10.jpg

A gépházban a 2023 elején a CES-en demózott Intel N95 processzor dolgozik. Ez egy natív négymagos SoC, amely szilárd alapot biztosít a tervezett használathoz.  A CPU az Intel továbbfejlesztett 10 nm-es SuperFin eljárással készül, 1,7 GHz-es alap órajelen működik, ami turbón keresztül 3,4 GHz-re növelhető, 15 wattos TDP-érték mellett.

ninkear-n15-air-11b.jpg

 

A laptop RAM-ja DDR4 szabványú, 3200 MHz-es frekvenciával, bár a processzor specifikációi lehetővé teszik a DDR5 RAM használatát is. A játékokban 10-20% FPS-t veszítünk amiatt, hogy a RAM Single-Channel módban van, de ez nem a laptop gyártójának a hibája. Az Alder Lake-N processzorok csak 1 memóriacsatornát támogatnak. Ugyanakkor általában véve a laptop teljesítménye meglehetősen kellemes az egyszerű munkához az Intel N95 sokkal jobban megfelel, mint a korábbi generációk, szóval ez nem deal breaker.

ninkear-n15-air-12.jpg

Kellemes meglepetés az NVM Express 1.3 csatlakozóba behelyezett 512 GB-os M.2-es SSD. Az 1768 MB/s-os szekvenciális olvasási sebesség gördülékeny élményt nyújt, az alkalmazások villámgyorsan megnyílnak.

ninkear-n15-air-13.jpg

A Ninkear N15 Air előre telepített, aktivált, angol nyelvű Windows 11 Pro operációs rendszerrel érkezik. A Windows Gépház Idő és nyelv beállítás menüjében a nyelvi csomag letöltése és egy újraindítás után már magyarul kommunikál velünk a szerkentyű. A Microsoft-fiók nélküli helyi fiók automatikusan létrejön a kezdeti telepítés során. A Windows-frissítések gond nélkül települtek. A rosszindulatú szoftverek keresése nem hozott eredményt. A rendszerben nincs bloatware.

ninkear-n15-air-14.jpg

A rendszerteljesítményhez kapcsolódó szintetikus benchmarkok egyértelműen kategorizálják az N15 Air-t. A 3DMark Fire Strike és a Time Spy eredményeiből látszik, hogy nem játékra találták ki ezt a kombót, de régebbi klasszikus játékok azért elfutnak rajta.

ninkear-n15-air-15.jpg

ninkear-n15-air-16.jpg

Ennek ellenére a rendszer teljesítménye elfogadható. Szubjektív szemszögből nézve mindaddig jól lehet dolgozni, amíg a laptopot nem kérik túl sok feladat egyidejű elvégzésére. A gyakorlatban az N95 átlagosan ugyanabban a ligában játszik, mint a Core i3-1115G4, AMD fronton a Ryzen 3 3350U vagy egy régi harcos, a Core i5-7300HQ. Anno volt egy mondás „i5 alatt nincs élet" - a fenti eredmények szerint az öt generációval frissebb, belépőszintű SoC már igazán életrevaló.

ninkear-n15-air-17.jpg

ninkear-n15-air-18.jpg

Zaj tekintetében az Air a halkabb laptopok közé tartozik, valószínűleg a gazdaságos CPU miatt is. A melegedéssel nincs gond, a teljesítménytesztek után hőkamerával nem mértünk kiugró értéket.

ninkear-n15-air-19.jpg

A vezeték nélküli kommunikációt egy Atheros/Qualcomm QCA9377 kártya kezeli. Ez a chip támogatja a kétsávos Wi-Fi-t és a Bluetooth 5.0-t. A tesztidőszakban nem tapasztaltunk Wi-Fi- vagy Bluetooth-kapcsolat megszakadást. A teljesítmény tekintetében sem tudtunk problémát megállapítani.

A masina áramforrása egy 7,7 V/5800 mAh, azaz 44,89 Wh kapacitású lítium-ion akkumulátor. A gyártó túl optimistán adta meg az üzemidőt, nálunk irodai körülmények között, jó sok megnyitott weboldallal, 4 órát tudtuk nélkülözni a konnektort. A feltöltéshez 3,5 óra szükségeltetik.

ninkear-n15-air-21.jpg

Összességében, ha megnézzük a hazai kínálatot, akkor 30 ezer forinttal többért kapunk 4 GB RAM / 128 GB SSD-vel szerelt, ismert gyártótól gépet, ami gyalázat (ez még telefonban is harmatgyenge). A következő lépcső 170 ezertől kezdődik, és még mindig csak 8 GB memóriánál járunk - ne vicceljünk már. Szóval ennek fényében az N15 Air-t a hiányzó Type-C csatlakozó miatt illetti megrovás. Valamint megemlíthető még az RJ45-ös csatlakozó lespórolása, bár ezt egyre több gyártó megteszi még a magasabb árszegmensben is. Videóhívásokhoz a kamera és multimédiás tartalmak lejátszásához a hangszóró sem acélos, a probléma külső eszköz csatlakoztatásával könnyedén áthidalható.

ninkear-n15-air-20.jpg

Tetszett a Ninkear N15 Air kompakt mérete, a jó összeszerelés és az egyébként egész jó IPS képernyő 180 fokos kinyitásának képessége. Ezenkívül a laptop rendelkezik három fokozatban szabályozható billentyűzet-háttérvilágítással, ujjlenyomat-olvasóval és aktivált Windows 11 Pro operációs rendszerrel. A mellékelt egér és egérpad is kedves gesztus. Irodai munkához a teljesítmény elegendő, sőt egyszerűbb játékok, mint a World of Tanks vagy valami hasonló egész jól játszható rajta. Ha megfizethető és kompakt irodai laptopot keres valaki, akkor ez egy jó deal.

A Ninkear N15 Air laptop megvásárlásához most az NNNNIKEN15AL kupon használatával csak 298,30 dollárra lesz szükségünk, ami 104 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (7,37 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

Szólj hozzá

laptop teszt Ninkear N15 Air