2019. okt 08.

Huami Amazfit GTR teszt

írta: fontecone
Huami Amazfit GTR  teszt

Huami Amazfit GTR egy elegáns sportóra, amely remek társ sportolás közben, de öltönyt húzva is tökéletesen illik hozzád.

huami_amazfit_gtr_nyito.jpg

Egy óra, több változat

A Huami először ad ki egy órat két különböző méretben, amelyek nemcsak a színekben térnek el egymástól. A Huami Amazfit GTR 42 mm és 47 mm változatban kapható. A kisebb, hölgyeknek szánt 42 mm-es verzió egy kissé vékonyabb 42,6 x 42,6 x 9,2 milliméter és sokkal könnyebb 25,5 gramm. A 47 mm-es változat valamivel vastagabb, mérete 47,2 x 47,2 x 10,75 milliméter, a rozsdamentes acél változat 48 gramm, az alumíniumötvözetből készült verzió pedig 36 grammot nyom a mérlegen. A titanium házas kivitel egyelőre nem kapható. 

huami_amazfit_gtr_1.jpg

A teszt főszereplője egy 47 milliméteres alumínium tokkal és barna bőr / TPU szíjjal felszerelt globális változat. Az óra egy fekete dobozban érkezett, rajta a főbb specifikációkkal. Kibontva egy másik vastagabb, fehér kartonból készült doboz rejti az órát, a mágneses töltőt és használati útmutatót.

huami_amazfit_gtr_2.jpg 

Külső, kijelző 

Huami (az Amazfit márka mögött álló vállalat) a világ egyik legnagyobb viselhető eszközöket gyártó vállalata. Ki ne ismerné a rendkívül sikeres Mi Band szériát, vagy az Amazfit okoskarkötőket, órákat. Ezen túlmenően a Huami gyártja a különféle ruhákat és cipőket is a Xiaomi Ecosystem Product keretein belül.

huami_amazfit_gtr_3.jpg

A formatervezés és a kivitelezés szempontjából az Amazfit GTR sikeresen veszi fel a versenyt a drágább intelligens órákkal. A kör alakú számlapnak és a dupla koronának köszönhetően a klasszikus óra dizájn valósul meg. Az előlap mikrokristályos cirkónium kerámia anyagból készül, a tetején matt, a lejtős széleken fényes, ami az órának abszolút nemes megjelenést kölcsönöz. Az előlap a matt szürke alumínium tokon nyugszik, amelyhez a fekete műanyag hátlapot csavarozták. A ház alján található az optikai pulzusmérő, valamint a töltőállomás két érintkezési pontja.

huami_amazfit_gtr_4.jpg

A tok jobb oldalán két gomb található. A szolid piros festéssel kiemelt fő funkciógomb home és vissza gombként működik. Az alsó gomb programozható, 12 funkció közül választhatunk, így gyorsan ugorhatunk a sport módokra, az időjárásra, az értesítésekre az ébresztőre stb.

huami_amazfit_gtr_5.jpg

A gyorszárral rögzített, 22 milliméteres, szabványos, cserélhető óraszíj jól igazodik a csuklóhoz, szinte észre sem veszem, hogy egész nap rajtam van. A külső rész barna műbőrből, a belső része fekete TPU műanyagból készül. Sportolás közben is viselhető természetesen, úszáshoz azonban nem ajánlatos használni, erre a célra szerezzünk be egy szilikon szíjat. Az óra egyébként 5 ATM minősítésű, vagyis nyugodtan zuhanyozhatunk, fürödhetünk és még úszhatunk is benne, csak a mélyebb búvárkodást és természetesen a sós vizet kell kerülni. 

huami_amazfit_gtr_6.jpg

Az Amazfit GTR legfontosabb eleme minden bizonnyal az AMOLED kijelző. Az 1,39 hüvelykes 454x454 pixel felbontású, 326 ppi-s képpontsűrűségű, Gorilla Glass 3 üveg által védett panel színvisszaadása nagyon jó. A kijelző fényereje fokozat nélkül beállítható egy vezérlővel, de van egy automatikus üzemmód, amely hibátlanul működik. A maximális fényerő mellett az Amazfit GTR még közvetlen napfényben is könnyen olvasható. Az érintőpanel válaszsebessége szintén nagyon jó, valójában kritika nem érheti a kijelzőt. Van Always on Display funkció is, de rettenetesen béna és felesleges, valamint akkumulátor zabáló opció, így kerültem a használatát. Frissítés: a v1.3.4.14 Firmware version után már egész jól néz ki és remekül működik a mindig aktív kijelző!

huami_amazfit_gtr_6_aon.jpg

Az Amazfit GTR működése

Csatlakozási szabványként az Amazfit GTR Bluetooth 5.0 BLE-t használ, ami több mint remek. A kapcsolat a telefon és az óra között tökéletesen működött. Első körben Android 9, majd Android 10 mobil operációs rendszert futtató telefonnal használtam a GTR-t. Az Amazfit alkalmazásban ki kell választani a GTR-t, majd a párosításhoz az óra kijelzőjén megjelenő QR-kódot kell beolvasni. 

huami_amazfit_gtr_7.jpg

huami_amazfit_gtr_8.jpg

 

A gombokon kívül az órát az érintőképernyő megérintésével és elcsúsztatásával lehet működtetni. A kezdőképernyőt bal vagy jobb oldalán húzva az egyik képernyőn a napi lépésszámokat, a kilométereket és az elégetett kalóriákat, a másik képernyőn pedig az aktuális pulzusszámot láthatjuk.

huami_amazfit_gtr_9.jpg

huami_amazfit_gtr_10.jpg

Fentről lefelé húzva a csatlakozási állapot és az akkumulátor töltöttsége, valamint a dátum jelenik meg. A gyors beállítások is itt érhetőek el. Bekapcsolhatjuk a zseblámpát, a fényerőt állíthatjuk - de felesleges, mert az automata fényerő állítás tökéletes-, aktiválhatjuk a ne zavarj üzemmódot, az energiatakarékos módot és képernyőzárat is bekapcsolhatjuk.

huami_amazfit_gtr_11.jpg

Lentről felfelé húzva a képernyőt az óra különböző funkcióit érhetjük el:

  • Status - információk a megtett lépésekről és az elégetett kalóriáról heti ütemterv szerint.
  • Heart Rate - az aktuális pulzusszám és annak változási grafikonjai.
  • Workout- itt a 12 rendelkezésre álló edzés mód választható ki.
  • Weather - megjeleníti az aktuális időjárási körülményeket, például hőmérsékletet, páratartalmat, szél, napkelte és napnyugta, valamint 7 napos rövid időjárási információkat.
  • Notifications - itt megtekintheti az összes beérkezett értesítés listáját.
  • Activities - itt megtalálhatja az edzések előzményeit és részletes adatokat, és szükség esetén törölheti azokat.
  • More - ez egy almenüt tartalmaz, ahol az iránytű, a barométert,a magasságmérő, az időzítő, a visszaszámlálás és mobil keresés érhető el.
  • Alarm- az ébresztő állítható be
  • Music - a telefonon lévő zenék léptetése, hangerő állítása.
  • Settings - az óra számlapját lehet megváltoztatni (2 beépített és 1 telepíthető az Amazfit alkalmazással). A kijelző háttérvilágítási idejét és az alsó gomb működését állíthatjuk be. Itt aktiválhatjuk a Mindig aktív kijelző funkciót is. Az utolsó pontban a gyári beállítások visszaállítása, újraindítás, illetve az óra kikapcsolása végezhető el.
  • Activities - itt az edzések előzményeit nézhetjük meg és szükség esetén törölhetjük azokat.
  • Event reminder- az Amazfit alkalmazásban 10 emlékeztetőt állíthatunk be, melyek a megadott időpontban értesítenek.     

huami_amazfit_gtr_12.jpg

huami_amazfit_gtr_13.jpg

A menüpontok szabadon átvariálhatóak, vagy elrejthetőek. A bejövő hívásokat elutasíthatjuk, vagy némíthatjuk, a hívó nevét is kijelzi természetesen a GTR. Az értesítések szövegében lévő ő és ű betűk, valamint az Emojik kérdőjellel vannak helyettesítve, ami egy kicsit zavaró. Számlapból az Amazfit alkalmazásban is bőséges a választék, de ha ez nem lenne elég, akkor itt, a teszt írásának pillanatában 680 darab közül választhatunk.

Amazfit App és alternatívák

A hivatalos Amazfit alkalmazás elérhető az Android és iOS felhasználók számára is. Ez a jól ismert Mi Fit alkalmazás enyhén módosított változata, fekete-fehér és piros színsémával. Ennek megfelelően a kezdőlapon áttekintést kapunk a lépésszámról, az alvás, a pulzus, a súly és a sport tevékenységekről.

A profil fülön a hívások és az alkalmazások értesítéseit, az inaktivitás-figyelmeztetéseket, az SMS, valamint lépésszám értesítéseket kapcsolhatjuk be. Minden típusú értesítéshez saját vibrációs mintát készíthetünk. Itt állíthatjuk be a csukló felemelésével történő kijelző felébresztést, a pulzusmérést, vagy az alvásfigyelést is. Az időjárás beállításai is ezen a fülön érhetőek el. Jó dolog az, hogy minden beállítás szinkronizálva van a felhővel. A Mi Fit alkalmazással használtam előtte az Amazfit Bip órát, az Amazfit App letöltése után bejelentkeztem a Mi fiókba (Google, vagy Facebook fiókkal is lehet) és minden tevékenységemet, beállításomat összeszinkronizálta. Magyarán ott folytattam az új órámmal, ahol abbahagytam a régivel.

huami_amazfit_gtr_14.jpg

Abban az esetben, ha még több funkcióra van szükségünk, a Notify & Fitness és a magyar fejlesztésű Mi Bandage rengeteg hasznos okossággal vértezi fel kedvenc óránkat.

huami_amazfit_gtr_15.jpg

Sport módok, alvás követés, pulzus mérés, üzemidő, végszó

Az Amazfit GTR 12 sportolási tevékenységet ismer: szabadtéri futás, séta, kerékpározás, futópad, beltéri kerékpározás, kül- és beltéri úszás, elliptikus tréner, hegymászás, terepfutás, síelés és súlyemelés. Itt jön az Amazfit GTR egyetlen komoly kritikája, amit a GPS kapcsán kell megemlíteni. Volt olyan, hogy a Duna közepén járkáltam és a háztetőkön kerékpároztam az óra térképes nyomvonala szerint. Hízelgő az órától, hogy ilyen szuper képességekkel ruházott fel, de sajnos vízen járni nem tudok és csak E. T., a földönkívüli röpködött a bicajával.  Szerencsére a v1.3.4.14 Firmware frissítés után a csiga lassú pozíció szerzés és iszonyat pontatlan nyomkövetés nagymértékben javult. 

huami_amazfit_gtr_16.jpg

Az alváskövetés jól működik, reális képet ad az éjszakai alvás milyenségéről. Az előzményekben visszanézhetjük akár több évre visszamenőleg is az alvási statisztikánkat, ahogyan az a képen is látható, nálam az eddig használt Bip előzményei is szerepelnek.

huami_amazfit_gtr_17.jpg

A készülékbe épített BioTracker PPG optikai pulzusmérő szenzor fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel méri a viselő pulzusát, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulálja a pulzust. Nyugalmi pulzus mérésekor az értékek pontosak voltak, ezt egy hitelesített vérnyomásmérővel teszteltem. Figyelembe kell venni, hogy a PPG módszer esetén korlátozott penetrációs mélységgel kell számolni, azaz inkább a felszíni véredények méréséről van szó, amelyek érzékenyek a bőr hőmérsékletére. Futópadon történő futáskor, ahogy növekedett az intenzitás, úgy romlottak az eredmények, ezt egy Polar mellkasöv pulzusmérővel néztem, amely az EKG-val egyenértékű pulzusszám jeleket küldött a pad LED kijelzőjére. Az eltérés 5-10% volt, ezen csodálkozni nem kell, ez a technológia ennyit tud, órától függetlenül. A pulzusérzékelés lehet 24 órás, csak alvás közben működő, vagy akár ki is kapcsolhatjuk. Az érzékelési gyakoriság 1, 10 vagy 30 perc között állítható.

Üzemidő tekintetében brillírozik a kicsike, a Huami szerint a 410 mAh kapacitású akkumulátor akár 24 napig is kitart. Kikapcsolt Bluetooth és pulzusmérés esetén a GTR 74 napig is elketyeg töltés nélkül. Saját méréseim szerint is a 3-4 hetes üzemidő lazán meg van. A teljes feltöltés körülbelül 2 órát vesz igénybe, ami teljesen rendben van.


Hibaként a nem túl acélos GPS és az értesítések szövegében lévő „ő” és „ű” betűk, valamint az Emojik kérdőjellel való helyettesítése róható fel. 

A Huami Amazfit GTR kiváló okosóra, alapvető tulajdonságokkal, gyönyörű kijelzővel, hosszú üzemidővel és szép klasszikus kialakítással. A készülék tökéletes azok számára, akik aktív életet élnek, de a rendszeres sportoláshoz a jelenleg pontatlan GPS miatt nem a legjobb választás.

A Huami Amazfit GTR az ingyenes EU Priority Line (DPD) szállítást választva, amely vám- és áfamentes küldést biztosít, most 150 USA dolláros áron – ami biztosítással együtt nagyjából 45 ezer forintnak felel meg – vásárolható meg.

Az ár tovább csökkenthető a AMAGTR47 kuponnal, így 139,99 USA dollár – ami biztosítással együtt nagyjából 43 ezer forintnak felel meg – vásárolható meg.

 

 

Szólj hozzá