2022. már 27.

Tronsmart Onyx Prime fülhallgató teszt

írta: fontecone
Tronsmart Onyx Prime fülhallgató teszt

A Tronsmart tavaly novemberben mutatta be az Onyx Prime-ot, amely a gyártó állítása szerint audiofil minőségű hangzást és dedikált gaming módot kínál. A kettős hibrid meghajtóval szerelt TWS vezeték nélküli fülhallgatóban Qualcomm lapkakészlet dolgozik, fejlett hívászajszűrő funkcióval, Bluetooth 5.2-vel, nagyfelbontású kodek támogatással és kiemelkedő üzemidővel.

tronsmart-onyx-prime-nyito.jpg

A gyártóval már sokszor találkozhattak olvasóink, ez nem a véletlen műve. A Tronsmart nem egy nagy múltú óriás vállalat, ennek ellenére a cég komoly fejlődésen ment keresztül, és kijelenthető, hogy a legjobbak között is helyük van. Szeretjük mi is és a vásárlók úgyszintén a gyártó nevével fémjelzett cuccokat.

A Tronsmart Onyx Prime, vagyis jelen tesztalanyunk lenyűgöző specifikációkkal rendelkezik. Nevetséges áron, lenyűgöző zenei, de mondhatjuk nyugodttan azt is, hogy audiofil élményt ad. Ám a maximális pontszám eléréséhez pár igen fontos dolog kimaradt a repertoárból. Melyek ezek? Olvass tovább és kiderül!

tronsmart-onyx-prime-1.jpg

A gyártótól már megszokhattuk az ultra igényes, prémium kivitelű csomagolást, most sem kell csalódnunk ez ügyben. A mágneses dobozfedelet felnyitva, egy átlátszó műanyag lap alatt találjuk meg a tartozékokokat. A fülhallgató tartója, illetve töltője mellé 4 szett gumiharang és ugyanennyi gumiklipsz jár, hogy minden fülmérethez pontosan illeszkedjen a fülhallgató. Egy külön kis dobozkábán helyezték el a Type-C kábelt a töltéshez. A jótállási jegy és a felhasználói utasítás nem maradt ki, hiányzik viszont a jól megszokott, praktikus Tronsmart-os hordtáska.

tronsmart-onyx-prime-2.jpg

A töltőtok és maga a fülhallgató nem hasonlít a gyártó meglévő TWS modelljeire. Az Onyx Prime „új” dizájnnal rendelkezik, de azért más gyártóknál már láthattuk ezeket a formaterveket. Enyhén ovális, vagy inkább szabálytalan tojás alakú, egyébként jellegtelen tartódobozt a fedélen látható Tronsmart dombornyomás dobja fel minimális mértékben. A mágneses fedéllel záródó, 70 × 48,3 × 30,4 milliméteres méretekkel, 55 grammos tömeggel rendelkező dobozka hátoldalán találjuk a Type-C port és a töltésvisszajelző LED-et.

tronsmart-onyx-prime-3.jpg

A tok teljes egészében műanyagból készült, de ez nem ugyanaz a kedvező árú műanyag, mint korábban. Másképp néz ki, és más érzést is ad. Vizuálisan az anyag durvának tűnhet, de valójában sima és matt felületű. A mindennapos használat során egyetlen karcolás sem jelent meg rajta. Mi határozottan helyeseljük ezt az anyagvállasztást.

tronsmart-onyx-prime-4.jpg

Ami a fülhallgatót illeti, az is műanyagból készült, de nem matt, hanem fényes. A szögletes és kissé futurisztikus kialakítású bigyók szépen illeszkednek a fülbe, nem esnek ki onnan a mindennapi használat során. Az opcionális puha szilikon fülhorgok pedig növelik az ergonómiát. Úgy tűnik, hogy a Tronsmart fokozott figyelmet fordított az Onyx Prime-ra és elkerülte a hallójáratba illeszthető (In-Ear) fülhallgatókra jellemző kényelmetlen kialakítást.

tronsmart-onyx-prime-5.jpg

A médialejátszással és a készülékkel való interakcióhoz mindkét fülhallgató hátulján található egy, a működést visszajelző LED és Tronsmart logóval díszített érintőpanel. Valójában teljes körű vezérlést kapunk a lejátszáshoz, a hangerőhöz, a hívásokhoz, és még egy hangasszisztens is aktiválható.

Érdemes megemlíteni a Qualcomm TrueWireless Mirroring technológiát, ami új generációs felhasználói élményt nyújt. Ez a már meglévő Qualcomm TrueWireless Stereo-t váltotta fel és ahelyett, hogy az egyik fülhallgatót automatikusan összekapcsolnánk a másikkal, vagy váltakozó használat esetén minden fülhallgatót külön-külön kellene csatlakoztatni, itt az úgynevezett tükrözéses módszert használják. Vagyis csak az egyik fülhallgató létesít Bluetooth-kapcsolatot az okostelefonnal, a másik pedig lemásolja a csatlakoztatott fülhallgatót. Ha eltávolítjuk a csatlakoztatott fülhallgatót, akkor a második minden megszakítás vagy a felhasználó értesítése nélkül átveszi a kapcsolatot, ha az okostelefon és a ,,tükör" fülhallgató közötti kapcsolat jobb, mint a csatlakoztatott fülhallgatóé, akkor észrevétlenül helyet is cserélnek, hogy a lehető legjobb kapcsolatot biztosítsák.

Más szóval, nincs olyan, hogy fő fülhallgató. Ez elég nagy előrelépés a régi Tronsmart modellekhez képest, ahol volt egy fő vezető fülhallgató, amelyhez a második fülhallgatót csatlakoztatták. Valami hasonlót kaptunk a Tronsmart Apollo Air+-ban is, bár ott a csatlakoztatás/szakítás a tokfedél kinyitásakor/becsukásakor is előfordult.

tronsmart-onyx-prime-6.jpg

A Tronsmart Onyx Prime két meghajtós hibrid fülhallgató. Belül a szokásos 10 mm-es dinamikus meghajtó, valamint egy kiegyensúlyozott armatúrájú meghajtó dolgozik. Lényegében a dinamikus meghajtó a nagy hangerőről, a mély és közepes frekvenciákról és basszusokról gondoskodik, vele egységben az armatúra meghajtó pedig a részletes közepes, valamint a magas frekvenciájú hangok megszólaltatásának a felelőse. A Onyx Prime átviteli frekvenciája 10 Hz-től 25 kHz-ig terjed, ami elképesztően széles.

tronsmart-onyx-prime-7.jpg

A technika vezérlését Qualcomm QCC3040 lapkakészlete végzi, amely a szokásos SBC és AAC kodekek támogatása mellett aptX és aptX Adaptive kompatibilitással is büszkélkedhet. A fülhallgató a legújabb Bluetooth 5.2 vezeték nélküli technológiát használja, ami atom stabil kapcsolatot és 10 méteres hatókört eredményez.

tronsmart-onyx-prime-8.jpg

Kapunk egy okostelefonos, Tronsmart nevű alkalmazást is, amely a Play Áruházból vagy az App Store-ból letölthető.

tronsmart-onyx-prime-9.jpg

Az applikációban átválthatunk ,,Game" módra, az akkumulátor töltöttségét ellenőrizhetjük, frissíthetjük a szoftvert - egy firmware update a teszt alatt is érkezett -, elolvashatjuk a felhasználói utasítást, választhatunk a 8 előre telepített equalizer beállításból, amelyeket egyénileg is módosíthatunk és végül személyre szabhatjuk a Tronsmart Onyx Prime irányítását. A normál használathoz nem szükséges az appot telepíteni, de hiba lenne kihagyni ezt a remekül működő alkalmazást.

tronsmart-onyx-prime-10.JPG

Tesztalanyunk rendelkezik egy dedikált gaming mód beállítással is, ezért megnéztük, hogy játék közben mi a helyzet a térhatással és a pozícionált hanghatásokkal. Minden várakozást felülmúlt az eredmény, minden hangforrás szépen elkülönül, fokozva az intenzív hangélményt, szóval igazi gamer motyó ez. A cVc 8.0 mikrofontechnológia is nagyon jól szuperált, mert játék közbe a csapattagokkal való beszélgetés zökkenőmentesen és nagyon tisztán zajlott le. Telefonhívások közben szintén remekel a beszédmikrofonoknál alkalmazott passzív zajszűrés (cVc 8.0), így headsetnek is bátran használható a kütyü.

tronsmart-onyx-prime-11.jpg

Bármilyen hangcucc tesztjében a legfontosabb az, hogy miként szólal meg az adott technika által a zene. A Tronsmart fejhallgatóknál hagyományosan különleges hangsúlyt kapnak a mély frekvenciák, ennél a fülhallgatónál meg aztán kimondottan. A basszus sűrű, viszonylag mély és egyes számoknál, az átlagosnál nagyobb hangerőn nem is halljuk - közvetlenül a dobhártyánkkal érezzük, ami itt nagyon kellemes érzés. A magas frekvenciák nagy hangerőn eltúlzottak, persze a hangzás emiatt részletesebbnek és élesebbnek tűnik, a magas énekhangok (különösen a női) jobban kiemelkednek. A középső hangok lágyabban és különösebb kiemelés nélkül szólnak. Összeségében a Tronsmart Onyx Prime nagyon kellemes, terjedelmes, részletgazdag és sűrű hangzást kínál, amely bármely zenei műfajban remekül teljesít, valós audiofil élményt kapunk.

tronsmart-onyx-prime-12.jpg

Üzemidő tekintetében dicséretet érdemel a Tronsmart Onyx Prime. A fülhallgatókban lévő 50 mAh kapacitású akkumulátor 7 órányi zenehallgatást tesz lehetővé. Az USB Type C kábelen keresztül tölthető zsebbarát dokkoló pedig 40 órára elegendő energiát tárol. A tároló és egyben töltő doboz 500 mAh kapacitású akkumulátorát 2 óra alatt lehet telepumpálni.

tronsmart-onyx-prime-13.jpg

Összeségében a Tronsmart Onyx Prime egy olyan vezeték nélküli fülhallgató, melynek belsejében tökéletesen együtt dolgozik egy nagy teljesítményű dinamikus meghajtó és egy aprólékosan hangolt kiegyensúlyozott armatúra meghajtó. A kombináció egy ultratakarékos Qualcomm chippel és Bluetooth 5.2 támogatással részletes, már-már csúcskategóriás hangzást biztosít, kiterjedt frekvenciatartományban, valamint üzemidő terén is kiemelkedő eredményt ad. Ne feledkezzünk meg alacsony késleltetést biztosító ,,Game" módról, a zajszűréssel felvértezett mikrofonokról, az intuitív érintés alapú vezérlésről és a részletes beállítási lehetőséget kínáló mobiltelefonos alkalmazásról sem.

tronsmart-onyx-prime-14.jpg

Zenei téren lenyűgöző teljesítményt nyújt a Tronsmart fülhallgatója, de az összkép mégsem teljes. Bár a passzív zajszűrés nagyon jól megvalósul, hiba volt az aktív zajszűrés (ANC) kihagyása, holott ezt a Qualcomm SoC alapból támogatja. Az automatikus megállítás a fülhallgató eltávolításakor, vagyis az intelligens viselés érzékelés és a vezeték nélküli töltés lehetősége szintén meggátolja azt, hogy az Onyx Prime maximális pontszámot érjen el. Ha azonban erre a három opcióra nincs szükségünk, akkor érdemes elgondolkoznunk az Onyx Prime megvásárlásán.

Tronsmart Onyx Prime beszerzéséhez a NNNTSOPRE kuponkód használatával csak 39,99 dollárra lesz szükségünk, erre még szállítás költsége jön rá, így a végső ár 44,37 dollár, azaz 15 ezer forintot lesz.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

Szólj hozzá

Tronsmart Onyx Prime